ACORD BILATERAL | BBC și Radio România ”își pot da mâna peste întreaga Europă”
-
04 Octombrie 2019 13:34
Radio România și BBC Radio au încheiat astăzi la București un acord bilateral în vederea dezvoltării unui parteneriat creativ și a cooperării între cele două instituții.
Documentul a fost semnat de Georgică Severin, președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune, și Graham Ellis, director adjunct al BBC, președintele Comitetului pentru Radio al Uniunii Europene de Radio și Televiziune.
Pentru Radio România acest acord urmează celorlalte două documente semnate, cu Radio France și cu RAI, și face parte din strategia de cooperare a Societății Române de Radiodifuziune cu cele mai prestigioase instituții media din Europa.
Reporter: De ce ați ales să semnați un acord cu Radio România?
Graham Ellis: Pentru că este important. Radio România și Radio BBC sunt doi membri mari și importanți ai Uniunii Europene de Radio și Televiziune. Suntem poziționați opus, la două margini ale Europei, dumneavoastră la Marea Neagră, noi la Marea Nordului, dar asta nu înseamnă că nu putem să dăm mâna peste întreaga Europă și, pentru că suntem ambele companii membri activi ai Uniunii Europene de Radio și Televiziune, am optat împreună să încheiem o înțelegere bilaterală pe baza căreia să oferim reciproc susținere, să ne dezvoltăm împreună și să lucrăm pentru binele audiențelor noastre împreună.
Reporter: Este România prima țară din Europa cu care încheiați un asemenea acord?
Graham Ellis: Răspunsul sincer este: nu știu. Cert este că de curând am încheiat un acord similar cu CBS în Canada. Nu am cunoștință de alte acorduri cu țări europene, dar asta nu înseamnă, știți, BBC are o istorie îndelungată, avem cam o sută de ani, deci, probabil au mai fost asemenea acorduri și în trecut.
Reporter: Cum apreciați momentul acesta?
Graham Ellis: Sunt încântat. Am purtat discuții pentru încheierea acestui acord timp de un an și jumătate, doi ani. Sunt încântat că am ajuns să putem încununa aceste eforturi. Sunt încântat să fiu aici la București la Conferința Media 2020 pentru a semna acest document. Sunt convins că nu poate să aducă decât beneficii pentru BBC și pentru Radio România.
Reporter: Cum vedeți cooperarea viitoare? Mă gândesc la domeniul combaterii știrilor false, fake news, mă gândesc la Brexit, mă gândesc la provocările noii ere digitale.
Graham Ellis: L-am întâlnit pe Dan Șanta de la Radio România, directorul de /Relații Internaționale/, ne întâlnim de patru, cinci ori pe an pe linia activității în Uniunea Europeană de Radio, la conferințe, discutăm permanent ce inițiative au apărut, discutăm schimbările aduse de noua tehnologie, cum se modifică difuzarea emisiunilor de radio. Sunt încă destul de multe chestiuni complicate în legătură cu viitorul emisiunilor de radio, în special în legătură cu difuzarea și în legătură cu nivelul de cooperare cu alte platforme. Acestea sunt subiecte permanente de discuție. Sunt multe de făcut și cred că este mult de discutat și asta ne va ajuta.
Reporter: Credeți că Brexitul va afecta colaborarea noastră?
Graham Ellis: Este de văzut cum rămâne cu Brexit-ul, dar Brexit-ul nu poate afecta relația dintre BBC și Radio România, după cum nu poate afecta nici calitatea de membru al BBC în Uniunea Europeană de Radio și Televiziune.
Reporter: Vă veți păstra calitatea de membru.
Graham Ellis: Da. Vom continua să fim membri ai Uniunii Europene de Radio, da. Oamenii tind să uite că noi am fost membri ai Uniunii Europene de Radio și Televiziune înainte să aderăm la piața comună.