Acoperișurile a zeci de case au fost smulse și mai multe localități au rămas fără curent electric din cauza vântului puternic

  • 11 Martie 2019 15:03
Acoperișurile a zeci de case au fost smulse și mai multe localități au rămas fără curent electric  din cauza vântului puternic

Vântul puternic dezlănțuit în ultimele 24 de ore pe teritoriul Republicii Moldova a provocat mai multe pagube materiale. Acoperișurile a zeci de case au fost smulse și mai multe localități au rămas fără curent electric.

Mai multe pagube materiale au fost cauzate de rafalele de vânt puternic la Criuleni, Orhei, precum și la Chișinău. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Serviciului Situații Excepționale, Liliana Pușcașu, mai multe localități au rămas fără curent electric. 

”În raionul Criuleni, satul Zăicana, în urma intensificării de vânt, au fost smulse de pe acoperișul a 10 case de locuit peste 100 foi de ardezie și peste 40 de metri de țiglă metalică. Tot rafalele de vânt au deteriorat acoperișul unui depozit din municipiul Orhei. Pe 10 martie, 23 de localități din 8 raioane au rămas parțial fără energie electrică. În dimineața zilei de astăzi toate localitățile au fost reconectate la curent”, a precizat Liliana Pușcașu.

În satul Zăicana, Criuleni, unde s-au înregistrat cele mai multe case deteriorate, acoperișurile acestora au fost restabilite, a comunicat secretara consiliului local, Iuliana Anghelici. ”Am intervenit cu un ajutor financiar, casele care au avut de suferit au fost reparate. Prejudiciul parțial a fost remunerat gospodarilor care au avut de suferit”, a spus secretara consiliului local.

Potrivit reprezentantului Direcției Meteorologie a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca, pe teritoriul Republicii Moldova se înregistrează vânt puternic de la 5 până la 50 de zile pe an. 

”În general, intensificările de vânt pentru teritoriul nostru reprezintă un fenomen firesc. Pe parcursul unui întreg an se înregistrează în medie între 30 și 50 de intensificări de vânt (cu viteza între 15 și 25 m/s). Astăzi viteza vântului este între 15 și 22 m/s. Ieri, pe teritoriul nostru s-au înregistrat intensificări de 25m/s, iar în partea de nord, unde avem și furtună de praf, avem deja intensificări de până la 28 m/s”, a ținut să precizeze Ghenadie Roșca.

Din cauza vântului, pe teritoriul țării au fost înregistrate 65 de incendii de vegetație. Populația este îndemnată să nu aprindă vegetația și gunoiul menajer.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău