Accesul Ucrainei la locul prăbușirii rachetei necesită aprobarea Poloniei și a SUA, susține președintele Duda

  • 16 Noiembrie 2022 17:51
Accesul Ucrainei la locul prăbușirii rachetei necesită aprobarea Poloniei și a SUA, susține președintele Duda

Atât Polonia, cât și SUA vor trebui să fie de acord pentru ca Ucraina să ia parte la ancheta asupra rachetei care a căzut într-un sat din sud-estul Poloniei, a declarat miercuri președintele polonez, relatează Reuters.

„Investigația este efectuată de experți polonezi și americani și pentru ca altcineva să poată participa la aceasta ar fi necesar cel puțin acordul celor două părți", a spus Andrzej Duda în cadrul unei conferințe de presă.

Ucraina a cerut miercuri acces la locul din estul Poloniei unde două persoane au fost ucise marți, 15 noiembrie, seară de o rachetă despre care oficiali polonezi și din cadrul NATO afirmă că a fost o rachetă antiaeriană a armatei ucrainene.

După ce inițial suspiciunile s-au îndreptat către Rusia, care a negat acuzațiile, atât președintele polonez Andrzej Duda, cât și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au declarat că investigațiile preliminare relevă faptul că racheta căzută pe teritoriul polonez pare să fi fost o rachetă antiaeriană pe care armata ucraineană a lansat-o în timpul raidului masiv cu rachete de croazieră efectuat marți de Rusia asupra Ucrainei.

Potrivit președintelui Andrzej Duda, racheta căzută în satul Przewodow este o rachetă de producție rusească S-300, dar aflată în dotarea armatei ucrainene.

Cu toate acestea, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, susține că Ucraina deține dovezi despre o ''urmă rusească'' în acest incident, fără a explica la ce se referă. ''Suntem pregătiți să oferim proba urmei rusești pe care o avem'', a scris oficialul ucrainean pe social-media, transmite Agerpres.

Într-un mesaj pe Facebook și Twitter, acesta a mai spus că Ucraina dorește acces la locul prăbușirii rachetei, o investigație comună cu partenerii săi occidentali și de asemenea acces la informațiile pe baza cărora aceștia concluzionează că a fost vorba despre o rachetă lansată de armata ucraineană.

„Ucraina cere un acces imediat la locul căderii (rachetei) pentru reprezentanții săi ai Apărării și grănicerilor'', a mai indicat Oleksii Danilov în postarea sa.

De asemenea, adaugă acesta, Kievul ''așteaptă de la partenerii noștri informațiile pe baza cărora ei au tras concluzia că a fost vorba despre o rachetă ucraineană a apărării antiaeriene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău