Accesul la irigare susținut de SUA sporește investițiile în agricultura performantă

  • 20 Octombrie 2020 15:46
Accesul la irigare susținut de SUA sporește investițiile în agricultura performantă

Accesul la infrastructura modernă de irigare și modelele de agricultură cu valoare adăugată au determinat fermierii din aria celor zece sisteme de irigare din Moldova, reabilitate cu fondurile Guvernului SUA, să investească în culturi agricole profitabile.

Potrivit reprezentanților Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI), de regulă, agricultorii cu acces la irigare optează pentru plantarea livezilor și viilor intensive, înființarea plantațiilor de pomușoare și producerea legumelor, transmite MOLDPRES.  

Avantajele producerii culturilor cu valoare adăugată sunt printre condițiile care au contribuit în ultimii cinci ani la triplarea suprafețelor irigate în aria celor 10 sisteme de irigare. Conform AUAI, cele mai mari creșteri de suprafețe irigate se atestă în aria sistemelor de irigare Blindești - de la un ha în 2016 la 181 ha în 2020, Coșnița – de la 248 ha la 1058 ha, Grozești - de la 115 ha la 467 ha etc. Cât privește investițiile agriculturilor în culturi profitabile, spre finele anului 2020, de exemplu, în aria sistemului de irigare Roșcani sunt deja peste 130 de hectare de plantații multianuale (vii, livezi și plantații cu căpșun) comparativ cu câteva zeci de hectare de acum patru ani. De asemenea, în aria sistemului de irigare Grozești către sfârșitul anului curent vor fi deja plantate circa 90 de hectare de plantații multianuale, deși patru ani în urmă ani fermierii produceau preponderent culturi de câmp și legume.

Totodată, Guvernul SUA, prin intermediul proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova, continuă să ajute fermierii din aria sistemelor de irigare reabilitate să valorifice accesul la apă, prin acordarea de granturi în valoare circa 6,8 milioane de lei pentru implementarea, promovarea tehnologiilor inovative de producere și post-recoltă, procurarea echipamentelor mici de irigare etc.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck Hogan, și-a exprimat mândria pentru sprijinul atât de necesar agricultorilor din țara noastră acordat de poporul american pentru reabilitarea a 10 sisteme centralizate de irigare. Potrivit diplomatului, astfel de investiții motivează locuitorii din sate să rămână în Moldova și să dezvolte afaceri agricole acasă. „Aceasta contribuie nu doar la menținerea oamenilor capabili și cu inițiativă în țară, ci și la reducerea efectelor negative asupra productivității agricole”, a afirmat Dereck Hogan.

Guvernul SUA a investit în perioada 2010-2015 circa 80 de milioane de dolari pentru reabilitarea a zece sisteme de irigare (șase sisteme de irigare pe Nistru: Criuleni, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roșcani și Coșnița și patru sisteme de irigare  pe Prut:  Blindești, Grozești, Leova și Chircani-Zârnești). Cele zece sisteme permit irigarea a 15 mii de hectare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău