Accesul la informație și licențe deschise, lecție publică

  • 06 Noiembrie 2020 16:36
Accesul la informație și licențe deschise, lecție publică

Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării – prevede Declarația universală a drepturilor omului. Acest drept include și libertatea de căuta, a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace, independent de frontierele de stat. Despre „Accesul la informație (conținut) și licențe deschise” s-a vorbit astăzi, 6 noiembrie, la Biblioteca Națională, la o lecție publică organizată cu prilejul Zilelor Științei, transmite IPN.

Nelly Țurcan, doctor habilitat și profesor universitar, a menționat că  accesul la informație este un aspect foarte important pentru diferite categorii de utilizatori. „Accesul la informație este capacitatea unei persoane de a căuta, primi și transmite informație în mod eficient. Acesta uneori, în opinia specialiștilor, include mai multe componente, cum ar fi: cunoștințe științifice, cunoștințe indigene, cunoștințe tradiționale, libertatea informației, crearea resurselor de cunoștințe deschise, inclusiv internet deschis, standarde deschise, acces deschis la informații, disponibilitatea datelor”.

 

Accesul închis la informație din cauza parolelor sau adreselor care nu sunt permanente, lipsa conținutului în format digital – sunt probleme cu care se confruntă utilizatorii. „Atât în aceste cazuri, cât și în multe altele, trebuie să încercăm posibilități și să creăm mecanisme care să extindă accesul diferitor categorii de public, de utilizatori, la informație și conținut creat de alți cercetători, cadre didactice sau de cetățeni simpli, care foarte mult creează acum un conținut pe care îl plasează pe diferite medii digitale”, sugerează Nelly Țurcan.

Accesul Deschis este accesul digital, online, gratuit la literatură, fără majoritatea restricțiilor privind drepturile de autor și de acordare a licențelor. Se atestă două modele de acces deschis: calea verde (autoarhivarea în depozite digitale cu acces deschis) și calea de aur (publicarea în reviste cu acces deschis), explică profesorul universitar. Resursele educaționale deschise sunt materiale pentru învățare, predare, cercetare sau alte scopuri educaționale, care pot fi folosite, adaptate și redistribuite liber, fără constrângeri sau cu foarte puține restricții legate de drepturile de autor.

Șefa secției Studii și cercetări din cadrul Bibliotecii Naționale, Victoria Vasilică, a precizat că evenimentul este organizat de Biblioteca Națională, în contextul Zilelor Științei, ediția a 3-a, care se desfășoară în perioada 5-11 noiembrie curent. „Această lecție publică este o temă nu doar actuală, dar absolut necesară acum, în această perioadă pandemică, atât pentru bibliotecari, cât și pentru orice creator de conținut științific” a spus Victoria Vasilică.

Constituția Republicii Moldova prevede că dreptul public de acces la informație nu poate fi restricționat, iar autoritățile publice trebuie să informeze cetățenii în mod corespunzător.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău