Accesul la declarațiile de avere originale ale candidaților la parlamentarele din 2019 rămâne închis. Instanța a respins solicitarea RISE Moldova către CEC

  • 27 Februarie 2020 10:52
Accesul la declarațiile de avere originale ale candidaților la parlamentarele din 2019 rămâne închis. Instanța a respins solicitarea RISE Moldova către CEC

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins acțiunea RISE Moldova împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind încălcarea dreptului de acces la informație, informează Media-azi.md.

Decizia, emisă pe 19 februarie 2020, vine după mai bine de un de când jurnaliștii au solicitat declarațiile de avere, în original, ale candidaților la alegerile parlamentare din februarie 2019. Atunci, CEC a refuzat să ofere jurnaliștilor documentele, precizează sursa citată.

Judecătoarea Galina Ciobanu, care a emis hotărârea, a considerat plângerea Asociației Reporteri de Investigație și Securitate Editorială din Moldova (Rise Moldova) ca fiind neîntemeiată. Decizia poate fi atacată în termen de 30 de zile de la pronunțare. Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal este persoană terță pe dosar.  

Vitalie Zamă care i-a reprezentat pe jurnaliști în instanță s-a arătat surprins de hotărâre pentru că, în cazuri similare din trecut, a avut câștig de cauză. Avocatul a precizat pentru Media Azi că va depune apel.

Jurnaliștii RISE Moldova au solicitat, pe 16 ianuarie 2019, ca CEC să le ofere acces la declarațiile de avere ale candidaților la alegerile parlamentare, în varianta originală. Reporterii și-au motivat cererea prin faptul că aveau nevoie de mai multe informații despre candidați după ce s-au confruntat cu dificultăți în procesul de documentare a investigațiilor la subiect.  Ei au fost refuzați însă pe motiv că documentele ar conține date cu caracter personal.

Comisia a răspuns că accesul fizic al jurnaliștilor la documentele originale poate fi oferit doar la sediul CEC, după semnarea unui acord de confidențialitate. Dar când reporterii au mers la CEC pentru a încheia acordul, ultimii au invocat că nu pot prezenta documentele în original, conținând date cu caracter personal, asta chiar dacă RISE Moldova este operator de prelucrare a datelor personale.

Centrul pentru Jurnalism Independent oferă reprezentanță gratuită jurnaliștilor RISE Moldova pe acest caz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău