Acces pentru fermierii din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole situate după traseul Râbnița-Tiraspol, din stânga Nistrului, a fost extins

  • 01 Septembrie 2022 08:27
Acces pentru fermierii din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole situate după traseul Râbnița-Tiraspol, din stânga Nistrului, a fost extins

Tiraspolul a decis să extindă, până la 31 decembrie 2022, termenul de acces pentru fermierii din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole situate după traseul Râbnița-Tiraspol, din stânga Nistrului.

Regimul transnistrean a anunțat de mai multe ori în această vară că ar expira acordul prin care era permisă lucrarea pământurilor.

Problema fermierilor din raionul Dubăsari  a fost pusă în discuție în cadrul unei reuniuni a experților de pe ambele maluri ale Nistrului din domeniul agriculturii, fitosanitar și veterinar, care a avut loc luni, 29 august, în format de videoconferință.

Chișinăul a cerut excluderea termenului-limită de 31 august, anterior impus de Tiraspol, și asigurarea accesului nelimitat, necondiționat și durabil la terenurile agricole, aflate după traseul Camenca-Tiraspol, ca fermierii să-și poată lucra  pământurile fără obstacole, să poată să-și transporte materialele și echipamentele agricole, precum și recoltele.

Potrivit unui comunicat al Biroului pentru reintegrare, s-a discutat și subiectul importului de fertilizanți și a produselor de uz fitosanitar efectuate de către companiile din regiunea transnistreană, fiind explicate procedurile necesare de respectat în acest sens, inclusiv obligativitatea înregistrării acestora în registrele naționale de profil.

Problema fermierilor din Dubăsari durează din 2004 și reprezintă un element de presiune din partea regimului de la Tiraspol asupra Chișinăului.

Dincolo de șoseaua Camenca-Tiraspol, sunt situate peste 9500 de hectare de pământ ale locuitorilor din Molovata Nouă, Cocieri, Coșnița, Doroțcaia și Pârâta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău