Acces liber pentru mărfurile moldovenești în zona EFTA

  • 27 Martie 12:59
Acces liber pentru mărfurile moldovenești în zona EFTA

Pe 24 martie 2023, Republica Moldova și Asociația Europeană de Liber Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) au ajuns la un consens, privind semnarea Acordului de liber schimb, anunță Ministerul Economiei.

Semnarea acordului cu EFTA înseamnă că produsele moldovenești pot fi comercializate fără taxe și tarife în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, care au printre cele mai bogate economii din lume, iar ca țară vom avea o poziție mai avantajoasă în negocierea altor acorduri comerciale cu alte țări, iar acest lucru poate duce la noi oportunități de export și creștere economică.

Vadim Gumene, negociatorul șef al Republicii Moldova, secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, a mulțumit echipei de negociatori ale părților și a menționat că „Semnarea Acordului de Comerț Liber dintre Republica Moldova și statele EFTA reprezintă un pas imperativ pentru dinamizarea cooperării bilaterale între țările semnatare, o cooperare eficientă, bazată pe continuarea și dezvoltarea cooperării reciproc avantajoase și pe termen lung al tuturor părților”.

Acordul va oferi oportunități mai bune pentru exporturile moldovenești și va reduce taxele vamale pentru mărfurile importate din EFTA, ceea ce ar putea încuraja mai multe companii din aceste țări să investească în Republica Moldova. Astfel, se deschid o serie de oportunități pentru crearea locurilor de muncă bine plătite în diverse sectoare ale economiei moldovenești.

„Încheierea acestui acord cuprinzător de liber schimb marchează o schimbare de reper în relațiile dintre țările noastre și va crește oportunitățile economice de ambele părți. Demonstrează o hotărâre comună de a avansa o cooperare economică durabilă, în ciuda războiului din Europa și a opoziției sporite față de liberalizarea comerțului în întreaga lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al EFTA pentru proces, ambasadorul Einar Gunnarsson.

Țările membre EFTA au demonstrat deschidere față de Republica Moldova, luând în considerare situația geopolitică din regiune și dificultățile întâmpinate de către țara noastră. S-a agreat faptul că Republica Moldova va beneficia de un acces preferențial mai extins, atât în comerțul cu bunuri, precum și în comerțul cu servicii.

În perioada următoare, ministrul Dezvoltării Economiei și Digitalizării, Dumitru Alaiba va convoca diferite grupuri de exportatori moldoveni pentru a stabili oportunitățile economice create în urma semnării acordului.

Demararea procedurilor pentru semnarea acestuia va avea loc în cadrul Reuniunii ministeriale AELS de la Schaan, Liechtenstein, în perioada 26-27 iunie 2023.

Exporturile produselor moldovenești pe piața țărilor EFTA, pe parcursul anului 2022 au atins o valoare de 66,70 mln. dolari SUA, pe când importurile au atins o valoare de 56,14 mln. dolari SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,24
Câțiva nori
Umiditate:59 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Arhivă Radio Chișinău