ACC colectează la distanță datele de la peste patru mii de contoare de apă

  • 19 Martie 2021 16:08
 ACC colectează la distanță datele de la peste patru mii de contoare de apă

SA „Apă-Canal Chișinău” colectează la distanță datele de la mai bine de patru mii de consumatori, cu ajutorul contoarelor cu transmitere. Numărul acestora este în creștere și urmează să mai fie extins, precizează furnizorul, care enumeră un șir de avantaje pe care le generează un astfel de sistem de colectare și transmitere a datelor, transmite IPN.

Potrivit ACC, avantajele implementării acestui sistem de citire a datelor are atât beneficii economice, cât și sociale. Acesta permite citirea la distanță a datelor de consum pentru fiecare contor de apă instalat, în orice spațiu, clădiri cu multe etaje, întreprinderi industriale, oficii etc. Un avantaj este posibilitatea de a integra automat datele despre consum ale clienților în sistemul de facturare, ceea ce facilitează munca inginerilor de calcul.

Furnizorul de apă menționează printre avantaje și eficientizarea costurilor operaționale pentru furnizor, prin excluderea controlorilor, precum sporirea gradului de încredere a utilizatorului final. Este vorba și despre transparența sistemului, care permite identificarea și eliminarea diferenței de consum care apare dintre datele de pe contorul de branșament și datele de pe contoarele consumatorilor finali.

Odată instalate contoarele, care permit citirea de la distanță a datelor, este generată mai multă rapiditate, exactitate, fiind eliminat factorul uman în totalitate, prin integrarea bazei de date în programul informatic utilizat de „Apă-Canal Chișinău”. Un alt avantaj este semnalizarea în timp util a anumitor consumuri nejustificate, care reprezintă pierderi, cu consecințe negative asupra construcțiilor, domeniului public-privat. De asemenea, este posibilă și semnalizarea în timp real a disfuncționalităților contoarelor, ceea ce conduce la posibilitatea luării unor masuri imediate, utilizând resurse minime.

Actualmente, contoare cu transmitere la distanță sunt instalate în blocurile locative de pe străzile Dacia, Aeroportului, Haltei, Negrișteni etc.

În anul 2020 a fost inițiat proiectul pilot care constă în instalarea contoarelor cu transmitere a datelor la distanță Qalcosonic W1 în apartamentele din blocurile locative gestionate de IMGFL 7. Datele sunt transmise de către contoare la un concentrator cu cartelă GSM care, la rândul lui, transmite datele către serverul SA ,,Apă-Canal Chișinău”, unde datele pot fi vizualizate și analizate într-o aplicație web.

Pentru anul 2021, ACC planifică extinderea proiectului pilot și pentru alte întreprinderi municipale de gestionare a fondului locativ în cazul în care investiția pentru achiziționarea contoarelor cu transmitere la distanță va fi aprobată de către Agenția Națională pentru Reglementare Energetică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău