ACC: Cele mai multe scurgeri de apă se produc în sectorul locativ
-
11 Februarie 2016 15:52
În municipiul Chișinău zilnic se înregistrează de la 25 până la 70 de scurgeri de apă.
Furnizorul de apă din capitală menționează că cele mai multe se produc în cartierele locative, unde gradul de uzură al țevilor este înalt. Avarierea pe un segment de conductă uzat, peste o perioadă, cauzează o ruptură pe alt segment din vecinătate din cauza șocurilor hidraulice și mecanice locale, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al SA „Apă-Canal Chișinău”, o altă cauză a avarierilor este și faptul că rețelele din cartier sunt prefabricate din oțel și nu au fost hidroizolate și protejate contra coroziuni electrice. Furnizorul de apă menționează că chiar dacă segmentul este reparat, din cauza indicatorilor electrici specifici ai solului din zona respectivă, în cel mai scurt timp, în același loc, sunt atestate noi scurgeri.
Potrivit ACC, în acest context din bugetul întreprinderii sunt executate un șir de lucrări planificate pentru reparația rețelelor de apă și de canalizare, însă, din cauza uzurii apeductului avariile se produc din nou. De asemenea, furnizorul de apă precizează că în timpul lucrărilor de terasament este implicat un număr mai mare de specialiști, pentru că aceste lucrări fac parte din categoria celor cu risc sporit.
Referitor la reacțiile unor consumatori care spun că sunt nevoiți să plătească pentru pierderile provocate de scurgeri, ACC precizează că diferența de volum, indicată de contoare, nu constituie acele pierderi de apă care apar pe străzi ca urmare a avariilor. Acestea sunt pierderile tehnologice ale furnizorului de apă. Gestionarii fondului de locuințe, care sunt responsabili de facturarea consumului de apă și serviciilor de canalizare, sunt obligați să repartizeze locatarilor volumele utilizate și diferența înregistrată la contorul comun al blocului.
Pentru a menține o continuitate în livrarea apei potabile și pentru reabilitarea sistemului municipal de apeduct, în 2013, ACC a contractat un acord de finanțare în valoare de aproape 62 de milioane de euro. Prin intermediul creditelor oferite de BERD și BEI urmează a fi reabilitate circa 200 de kilometri de conducte de apă, peste trei mii de branșamente de bloc etc.