Academiile de Științe de pe ambele Maluri ale Prutului | Conferință dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

  • 27 Martie 2018 17:40
0%
00:00:00
00:00:00

O conferință comună a Academiilor de Științe de pe ambele Maluri ale Prutului dedicată împlinirii a o sută de ani de la Unirea Basarabiei cu România se desfășoară marți, 27 martie, la Chișinău. Evenimentul de anvergură, desfășurat în premieră la nivelul celor două foruri științifice, reunește istorici, academicieni și oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului. 

În deschiderea conferinței științifice la care s-au reunit cele două academii s-a intonat imnurile ambelor state românești, iar în discursul lor, istoricii au adus un omagiu membrilor Sfatului Țării care acum un secol, în vremuri mult prea complicate, au pus interesul național mai presus de orice.

Înaintașii noștri, acum o sută de ani, au fost adevărați bărbați de stat. Nu am reușit să păstrăm Țara dar e important că o purtăm în suflete și transmitem mesajul mai departe, a declarat într-un interviu pentru Radio Chișinău, profesorul Ioan Aurel-Pop.

27 martie este o zi de rememorare a evenimentelor tragice prin care a trecut Basarabia până a revenit la trupul matern, a luptelor pentru libertate și recunoaștere a identității sale. Numele lui Ion Inculeț, Pan Halipa, Ion Pelivan, Daniel Ciugureanu, Constantin Stere, Alexie Mateevici trebuie scrise cu litere de aur în Cartea Istoriei, dar și în sufletele noastre, a subliniat în discursul său președintele Academiei Române, Cristian Hera.

Amintind despre proiectele și sprijinul acordat de România basarabenilor, de-a lungul timpulul, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță

Odată cu Unirea Basarabiei la România, instituțiile culturale de la Chișinău cunosc o dezvoltare rapidă, a apreciat și directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, Petru Hadârcă.

În prezent mai mult de 70 la sută din proiectele desfășurate de Academia de Științe a Moldovei au loc în colaborare cu cercetători din dreapta Prutului, potrivit lui Gheorghe Duca președintele Academiei de la Chișinău. În cadrul evenimentului s-a anunțat și deschiderea la Chișinău, a unei filiale a Academiei Române, a patra,  după Iași, Cluj și Timișoara.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău