Academiile de Științe de pe ambele Maluri ale Prutului | Conferință dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

  • 27 Martie 2018 17:40
0%

O conferință comună a Academiilor de Științe de pe ambele Maluri ale Prutului dedicată împlinirii a o sută de ani de la Unirea Basarabiei cu România se desfășoară marți, 27 martie, la Chișinău. Evenimentul de anvergură, desfășurat în premieră la nivelul celor două foruri științifice, reunește istorici, academicieni și oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului. 

În deschiderea conferinței științifice la care s-au reunit cele două academii s-a intonat imnurile ambelor state românești, iar în discursul lor, istoricii au adus un omagiu membrilor Sfatului Țării care acum un secol, în vremuri mult prea complicate, au pus interesul național mai presus de orice.

Înaintașii noștri, acum o sută de ani, au fost adevărați bărbați de stat. Nu am reușit să păstrăm Țara dar e important că o purtăm în suflete și transmitem mesajul mai departe, a declarat într-un interviu pentru Radio Chișinău, profesorul Ioan Aurel-Pop.

27 martie este o zi de rememorare a evenimentelor tragice prin care a trecut Basarabia până a revenit la trupul matern, a luptelor pentru libertate și recunoaștere a identității sale. Numele lui Ion Inculeț, Pan Halipa, Ion Pelivan, Daniel Ciugureanu, Constantin Stere, Alexie Mateevici trebuie scrise cu litere de aur în Cartea Istoriei, dar și în sufletele noastre, a subliniat în discursul său președintele Academiei Române, Cristian Hera.

Amintind despre proiectele și sprijinul acordat de România basarabenilor, de-a lungul timpulul, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță

Odată cu Unirea Basarabiei la România, instituțiile culturale de la Chișinău cunosc o dezvoltare rapidă, a apreciat și directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, Petru Hadârcă.

În prezent mai mult de 70 la sută din proiectele desfășurate de Academia de Științe a Moldovei au loc în colaborare cu cercetători din dreapta Prutului, potrivit lui Gheorghe Duca președintele Academiei de la Chișinău. În cadrul evenimentului s-a anunțat și deschiderea la Chișinău, a unei filiale a Academiei Române, a patra,  după Iași, Cluj și Timișoara.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
11,59 °C
cer fragmentat
Umiditate:34 %
Vint:3,1 m/s
Thu
6 °C
Fri
4 °C
Sat
4 °C
Sun
6 °C
Mon
6 °C

Curs oficial BNM 19 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.0986 -0.0309
USD 17.6421 -0.0075
RON 3.9935 -0.0121
UAH 0.7232 0.0011
RUB 0.2766 -0.0020
Arhivă Radio Chișinău