Academia Română va aduce la București o bucată din Zidul Berlinului

  • 25 Octombrie 2019 17:18
Academia Română va aduce la București o bucată din Zidul Berlinului

O bucată masivă din Zidul Berlinului va fi adusă la București de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale ''Ion I. C. Brătianu'' al Academiei Române (ISPRI).

"La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Academia Română aduce la București o bucată din celebrul zid pentru a arăta tuturor că românii au fost și sunt parte integrantă a narațiunii anti-comuniste și pro-europene, începută la Leipzig/Berlin și încheiată la Timișoara/București", a declarat directorul ISPRI, Dan Dungaciu, pentru AGERPRES.

Piesa va fi expusă în curtea Academiei Române și va fi dezvelită joi, 7 noiembrie, la ora 10.00.

"Bucata din zid, masivă, înaltă de circa 3 metri și cântărind 3,5 tone, este deja achiziționată și am început operațiunile complicate de aducere în țară. Bucata este autentică, cu desenele și vopseaua originale. Va ajunge la timp în țară și va fi pregătită pentru eveniment. Există câteva planuri ulterioare în legătură cu această bucată de zid, dar încă nu este nicio decizie finală. E cert însă că va rămâne în București, capitala României alăturându-se marilor orașe care au o bucată semnificativă și reprezentativă din Zidul Berlinului", a precizat Dungaciu.

Imediat după acest moment, Aula Academiei Române va găzdui un simpozion intitulat "Căderea Zidului Berlinului și Revoluția română din decembrie 1989".

"Evenimentul de dezvelire și simpozionul care urmează, deschise publicului și presei, vor avea loc în prezența unor personalități de prim rang al vieții noastre politice, culturale, academice, religioase, diplomatice. Vor fi și invitați din Germania care vor onora prin prezența și cuvântul lor evenimentul", a mai spus directorul ISPRI.

Dan Dungaciu și-a exprimat îndoiala că România va fi invitată la evenimentele organizate la Berlin, subliniind că Academia Română și-a asumat marcarea trecerii celor 30 de ani de la prezența românească "în marea narațiune europeană a luptei pentru libertate, ilustrată plenar de căderea Zidului Berlinului".

"Institutul nostru a decis să marcheze căderea Zidului Berlinului, de la care anul acesta se împlinesc 30 de ani, prin acest proiect derulat sub egida Academiei Române, care a aprobat și sprijinit cu entuziasm această idee. Din informațiile pe care le avem, evenimentele pe care Berlinul le organizează cu acest prilej vor fi fără precedent, dar mă tem că România nu va fi printre invitații principali acolo.

Accentul va fi pus pe statele vecine Germaniei din fostul lagăr comunist. Este mare păcat, pentru că, în realitate, ce a început la Leipzig și Berlin, apoi căderea Zidului Berlinului, a fost încununat și împlinit, aș zice, prin jertfa de sânge pe care românii au dat-o pentru a dărâma și 'zidul' care îi despărțea de lumea europeană în numele căreia au ieșit în stradă într-o revoluție care năzuia un singur lucru: normalitatea și firescul unei vieți pe care românii nu au avut-o și spre care tânjeau. 1989 a fost revoluția normalității, nu revoluția utopiei. Inclusiv pentru a marca mai pregnant prezența românească în această narațiune europeană a luptei pentru libertate, ilustrată plenar de căderea Zidului Berlinului, am decis să marcăm mult mai vizibil trecerea celor 30 de ani. Este o sarcină pe care, spre onoarea ei, Academia Română și-a asumat-o și e un lucru care are, sunt convins, asentimentul întregii societăți românești", a încheiat directorul ISPRI, Dan Dungaciu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău