Academia de Științe a Moldovei are un nou președinte. GALERIE foto de la Adunarea Generală în momentul votării

  • 09 Aprilie 2019 18:20
Academia de Științe a Moldovei are un nou președinte. GALERIE foto de la Adunarea Generală în  momentul votării

Academicianul Ion Tighineanu a fost ales la funcția de președinte al AȘM. El a fost votat marți, 9 aprilie, de membrii Adunării Generale a AȘM. Ion Tighineanu a fost singurul candidat pentru funcția de președinte al Academiei. Academicianul Ion Tighineanu a fost ales în funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei. În urma votului secret care a avut loc marți, 9 aprilie, în cadrul Adunării Generale a AȘM.

În favoarea candidatului s-au exprimat 95 de membri ai Adunării Generale. Membrii comisiei pentru numărarea voturilor au distribuit 100 de buletine de vot, însă din urnă au extras doar 99. Din cele 99 de voturi, trei au fost contra, un buletin a fost declarat nevalabi, iar restul – în favoarea candidatului. Mandatul președintelui AȘM este de patru ani.

În discursul ținut în fața academicienilor, Ion Tighineanu a declarat că dezvoltarea științei depinde foarte mult de nivelul finanțării și de calificarea cadrelor. Printre priorități el a enumerat revigorarea instituției și promovarea în funcții a persoanelor cu viziuni largi. El a vorbit și despre reîntoarcerea institutelor în subordinea Academiei de Științe.

„Este foarte important ca viitoarea conducere AȘM să promoveze în societate rolul determinant al științei(...) Finanțarea este ineficientă. Avem mai puțin de o mie de cercetători la un milion de locuitori, ceea ce ne plasează pe ultimele locuri în Europa. Printre priorități sunt: revigorarea AȘM, promovarea în funcții de conducere a AȘM a persoanelor cu viziuni largi, care să contribuie la dezvoltarea științei și culturii, promovarea în AȘM a  personalităților marcante.

Creșterea vizibilității și recunoașterii internaționale a AȘM, valorificarea potențialului membrilor, modificarea codului cu privire la știință și inovare. AȘM trebuie să conlucreze cu societatea civilă, să-și asume rolul de consultat al întregii societăți, să-și fortifice statutul de centru de consolidare a intelectualității, să devină un centru atrăgător pentru proiectele europene.  prin întoarcerea în subordinea sa a institutelor. Să-și redobândească rolul de cel mai de cel mai înalt for științific al țării, prin întoarcerea în subordinea sa a institutelor de cercetare”.

Academicianul Valeriu Pasat a criticat situația de la instituție, denunțând faptul că Academia de Științe a Moldovei a fost politizată excesiv de-a lungul timpului. El a declarat că alegerea președintelui AȘM a fost o simplă formalitate: 

„AȘM și-a dat obștescul sfârșit din cauza politizării excesive și a mai rămas doar un cerc de interese. Academia a fost politizată în dependență de cine a fost la guvernare. Responsabil de ceea ce s-a întâmplat cu academia o poartă conducerea, dar și noi academicienii care am tăcut. O bună parte din academicieni se fac a nu vedea starea în care a ajuns academia. În AȘM s-a instaurat în ultimii ani fărădelegea. Decizia e luată demult, azi asistăm la o simplă formalitate”.

Noul președinte al Academiei, Ion Tighineanu este specialist în domeniul nanoelectronicii și nanotehnologiilor, profesor universitar, ales în anul 2004 vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei.

Amintim că fostul președinte al Academiei, Gheorghe Duca, s-a retras de la conducerea instituției, în noiembrie 2018, invocând „ motive de sănătate”. Pe numele acestuia este deschis un dosar penal privind excesul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,5 m/s
Thu
16
Fri
21
Sat
22
Sun
21
Mon
21

Curs oficial BNM 03 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5425 0.0730
USD 17.4980 -0.0366
RON 4.0349 0.0159
UAH 0.6531 -0.0011
RUB 0.2549 0.0031
Arhivă Radio Chișinău