Academia de Științe a Moldovei a organizat o ședință festivă dedicată sărbătorii ”Limba noastră cea română”

  • 30 August 2019 20:14
Academia de Științe a Moldovei a organizat o ședință festivă dedicată sărbătorii ”Limba noastră cea română”

O ședință festivă, dedicată Sărbătorii Naționale ”Limba noastră cea română”, a avut loc vineri, 30 august, la Academia de Științe a Moldovei, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, în holul instituției a fost vernisată expoziția de carte și documente foto cu genericul ”Patrimoniu. Limbă. Știință”, organizată de Academia de Științe a Moldovei, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Biblioteca Științifică ”Andrei Lupan” a AȘM.

Potrivit doctorului habilitat în filologie, Elena Ungureanu, șefa secției management academic și relații externe a AȘM, expoziția cuprinde cărți, dicționare, documente și fotografii și reprezintă un omagiu adus celor care au luptat pentru limba română. ”Printre aceștia sunt scriitori și savanți care s-au ridicat în anii de eliberare și renaștere națională în apărarea limbii române și care au participat la elaborarea și adoptarea legislației lingvistice: Nicolae Mătcaș, Ion Dumeniuk, Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Leonida Lari, Valentin Mândâcanu ș.a.”, a mai spus Elena Ungureanu,

La rândul său, vicepreședintele AȘM Svetlana Cojocaru a prezentat mai multe cărți, texte literare vechi apărute în grafia chirilică în secolele XVII-XX, care au fost transliterate în alfabetul latin și digitizate de către colaboratorii secției științe exacte și inginerești a AȘM și ai Institutului de Matematică și Informatică ”Vladimir Andrunachevici”.

Tot aici a fost vernisată de pictură cu genericul ”Veșnicia s-a născut la sat” a artistului plastic Iraida Ciobanu, doctor în studiul artelor și culturologie. Potrivit artistului plastic Natalia Procop, Iraida Ciobanu a prezentat o serie de lucrări din diferite perioade ale creației sale, din 2008 încoace. ”Aici putem vedea motivele populare pe care le utilizează pictorița, motive ale pomului vieții, păsări, soare etc. Iraida Ciobanu pune accent pe arta tradițională și identitatea noastră națională”, a specificat Natalia Procop.

În continuare, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a susținut o prelegere publică cu genericul „Limba română – memorie și stindard”,  menționând, între altele, că, din păcate, limba română continuă adeseori să aibă rolul de cenușăreasă în societate și care încă nu a pătruns în toate sferele de activitate ale societății.

În cadrul manifestării au fost înmânate însemnele de membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei profesorului Emil Burzo, academician și președinte al Filialei Cluj a Academiei Române.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău