Abuzurile comise de soldații ruși în Ucraina, dezvăluite de noi interceptări audio făcute publice de SBU

  • 30 Martie 2022 17:55
Abuzurile comise de soldații ruși în Ucraina, dezvăluite de noi interceptări audio făcute publice de SBU

Noi interceptări de convorbiri telefonice ale unor militari ruși, făcute publice miercuri de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), relevă că unii soldați ruși - trimiși în Ucraina pentru "demilitarizare" și "denazificare", așa cum susține Kremlinul - se fac responsabili de abuzuri - de la crime, la jafuri și violuri, relatează agențiile de presă ucrainene Unian, Ukrinform și Dialog, citate de Agerpres.

"Ocupanții au devenit într-atât de insolenți, încât jefuirea caselor ucrainenilor este pentru ei ca mersul la supermarket", notează cu indignare jurnaliștii de la Unian, într-un comentariu pe marginea conținutului unei discuții telefonice dintre un militar rus și soția sa.

Rusul se laudă soției că 'i-a făcut rost de ceva cosmetice, tricouri și adidași New Balance', așa ca o 'amintire din Ucraina'.

"Păi, care rus nu fură!", îi răspunde nevasta sa parcă pentru a-i risipi orice îndoieli de ordin moral.

Bărbatul îi spune că a dat peste casa unei familii care se pare că se ocupă de sport pentru că a găsit tot felul de suplimente alimentare scumpe, tricouri de fotbal și hochei.

"Lucrurile sunt de foarte bună calitate. Mi-a picat fața când am intrat în apartament!", mai spune el, adăugând că unii dintre camarazii săi au adunat valize întregi de bunuri cu care vor veni acasă.

"Vezi, cum trăiau ei! Și noi cum o ducem?! De aceea și luptă cu atâta înverșunare", îi răspunde soția, ceea ce relevă, potrivit jurnaliștilor ucraineni, că unii dintre ruși cunosc de fapt adevărul despre ceea ce se întâmplă în realitate în Ucraina, nu doar ceea ce le prezintă propaganda de stat.

În finalul discuției, soția îi spune că ar fi bine dacă 'ar face rost de un laptop și de un costum sport'.

Într-o altă discuție telefonică, postată de SBU pe canalul Telegram, un alt militar rus își distrează soția la telefon povestindu-i cum 'trei tanchiști (ruși) au violat o fată de 16 ani', relevă Ukrinform. După cum rezultă din conversație, soția pare 'chiar amuzată de așa pățanie'.

SBU a dat publicității marți interceptările unor discuții telefonice în care comandanți ruși dădeau ordine directe privind distrugerea unor localități ucrainene, unde nu se aflau niciun fel de obiective militare.

La începutul lunii martie, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba denunțase, fără să aducă probe, că soldații ruși comit violuri în Ucraina, pe lângă alte abuzuri.

La începutul invaziei în Ucraina, soldații ruși le luau cu forța ucrainenilor telefoanele mobile, după ce operatorii de telefonie mobilă din Ucraina dezactivaseră capacitatea forțelor ruse de a-și folosi canalele de comunicare în roaming.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău