Absolvenții instituțiilor de învățământ în domeniul educației vor beneficia de indemnizații

  • 09 Septembrie 15:38
Absolvenții instituțiilor de învățământ în domeniul educației vor beneficia de indemnizații

Toți tinerii care au absolvit instituțiile de învățământ din țară și de peste hotare în domeniul educației vor beneficia, în primii ani de activitate didactică, de indemnizații. În acest sens, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media va propune la următoarea ședință a Parlamentului aprobarea, în prima lectură, a unui proiect de modificare a Codului educației, transmite IPN.

Potrivit proiectului, absolvenții instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic din țară și de peste hotare în domeniul de studii Educație sau unul echivalent, care și-au făcut studiile pe locuri cu finanțare de la bugetul de stat sau cu taxă de studii, vor beneficia, în primii trei ani de activitate didactică, de indemnizații în modul stabilit de Guvern. Indemnizația va fi oferită indiferent de forma de învățământ și doar celor care vor fi încadrați în instituții prin repartizare de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

„Proiectul prevede acordarea indemnizațiilor și repartizarea în câmpul muncii a tuturor absolvenților învățământului superior și profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar de stat atât naționale, cât și din străinătate, atât pe locuri cu finanțare de la buget, cât și cu taxă de studii. Aceste modificări au drept scop motivarea și susținerea tinerilor specialiști pentru a activa în calitate de cadru didactic, precum și soluționarea problemei de asigurare a sistemului educațional cu cadre didactice”, menționează autorul inițiativei legislative, deputatul PAS Vladimir Bolea.

Din anul 2019, în baza unei hotărâri de Guvern, astfel de indemnizații sunt achitate în primii trei ani de activitate tinerilor specialiști absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior, în mărime de 40 de mii de lei anual. De 32 de mii de lei anual beneficiază tinerii specialiști absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic postsecundar, încadrați în instituțiile de învățământ în primii trei ani după absolvirea acestora, prin repartizare de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Proiectul urmează a fi dezbătut în ședința plenară a Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
13
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1 m/s
Thu
14
Fri
12
Sat
8
Sun
9
Mon
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău