Absolvenții de la Pedagogie pot participa la concursul funcțiilor vacante în școli. Aceștia vor beneficia de mai multe facilități

  • 19 Iunie 11:56
Absolvenții de la Pedagogie pot participa la concursul funcțiilor vacante în școli. Aceștia vor beneficia de mai multe facilități

Mai mulți absolvenți ai Universității de Stat „Alecu Russo” și Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți au decis să participe la concursul funcțiilor vacante în școli, anunțat de Ministerul Educației și Cercetării. Tinerii își pot alege viitorul loc de muncă dintr-o listă mai largă de opțiuni. Fiecare dintre cei care se vor angaja într-o școală sau grădiniță va beneficia de un șir de facilități oferite de MEC, transmite MOLDPRES.

Modalitatea de înscriere la concurs și sprijinul oferit de minister debutanților în pedagogie au fost discutate de secretarul de stat al MEC, Valentina Olaru, cu studenții și elevii de la cele două instituții.

A fost o întâlnire cu multe întrebări, răspunsuri și impresii. Sperăm că toate funcțiile vacante care au fost anunțate de MEC să fie completate de către absolvenți”, a afirmat Valentina Olaru. Oficialul a explicat că MEC a decis organizarea unui concurs de repartizare pentru ca absolvenții de la pedagogie să aibă libertatea de a alege locul unde vor să muncească.

Potrivit MEC, absolvenții specialităților pedagogice care se vor angaja în câmpul muncii pe una dintre funcțiile didactice vacante vor beneficia în primii cinci ani de activitate de indemnizație în valoare de 200.000 de lei, în cazul absolvenților de universități, și 160.000 de lei pentru absolvenții de colegii.

De asemenea, va fi redusă la 75% norma didactică în primii cinci ani de activitate, vor fi oferite compensații în valoare de 4000 de lei anual pentru procurarea materialelor și utilajelor didactice. Cei care vor alege să meargă în mediul rural sau în centrele raionale beneficia de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și consumul de energie termică și electrică. La fel, tinerii specialiști vor avea concedii de 62 de zile, asistență din partea cadrului didactic mentor în primii cinici ani de activitate, dar și alte facilități.

Pentru a participa la concursul de repartizare în câmpul muncii, absolvenții vor depune la minister un dosar de participare până la 23 iunie curent. Rezultatele concursului vor fi anunțate pe 30 iunie.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, declarase anterior că dacă ar lucra toți profesorii doar pentru o normă didactică și nu ar fi suprasarcini, sistemul de educație ar avea nevoie de 7000 de cadre didactice. 

Avem 1000 de absolvenți la pedagogie și doar 250 vin în școli în fiecare an. Cam astea sunt tendințele din ultimii ani. Sunt mai multe motive. Dacă nu se îmbolnăvește nimeni și nu se pensionează nimeni, ne trebuie 30 de ani ca, la ritmul actual de încadrare în profesie, să acoperim deficitul de cadre didactice”, a constatat Dan Perciun.

Ministrul relevă că nu doar salariul este o componentă a acestei probleme, dar și numărul mare de școli cu puțini elevi, deoarece există cel puțin 100 de școli cu mai puțin de 50 de elevi și alte 300 de școli care sunt frecventate de mai puțin de 100 de elevi.

Potrivit datelor statistice, în sistemul educațional în prezent lipsesc circa 2 mii de pedagogi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,06 m/s
Fri
24
Sat
24
Sun
26
Mon
27
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău