Absența lui Putin la summitul G20, simbol al ''impasului'' în Ucraina (France Presse)

  • 14 Noiembrie 2022 10:25
Absența lui Putin la summitul G20, simbol al ''impasului'' în Ucraina (France Presse)

Președintele rus Vladimir Putin, ale cărui trupe sunt în prezent angajate într-o ofensivă în Ucraina, a ales să nu se deplaseze la summitul G20, care își va deschide lucrările marți în Bali (Indonezia), probabil pentru a nu repeta experiența de acum opt ani, când, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, a mers la totuși la reuniunea G20 din Brisbane (Australia), unde a fost vizat de numeroase critici, sfârșind prin a pleca acasă înainte de încheierea summitului, notează luni într-un comentariu France Presse, potrivit Agerpres.

"La un summit, trebuie să ai întâlniri și să te fotografiezi. Or, cu cine avea să vorbească și să se fotografieze?", întreabă retoric politologul rus Aleksei Malașenko, "deloc surprins" de această decizie.

Alegând să nu plece în Indonezia, președintele rus se cruță de umilirea unei primiri glaciale, dar riscă să-și izoleze și mai mult țara, deja vizată de sancțiuni occidentale severe, notează agenția de presă citată.

Căci, cu sau fără Putin în Bali, ofensiva rusă în Ucraina va domina agenda G20: conflictul, virulent criticat de țările occidentale, a provocat sau agravat într-adevăr numeroase crize mondiale, în special economică și climatică.

"Aceasta va fi principalul subiect abordat", subliniază Fiodor Lukianov, politolog apropiat cercurilor puterii de la Moscova. Dar "ce putea să fi spus (Putin)? Poziția sa este cunoscută, ea nu s-a schimbat, la fel și cea a celeilalte tabere", a declarat el pentru AFP. "Ce rost avea să meargă?", adaugă Lukianov.

Kremlinul a justificat această absență prin motive de "agendă" care l-au reținut pe Vladimir Putin în Rusia, fără însă să precizeze ce fel de angajament l-ar fi împiedicat să ia parte la unul din cele mai importante summituri mondiale.

Putin nu se va adresa summitului nici măcar prin videoconferință, potrivit Kremlinului, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui țară nu este încă membră G20, are programate două alocuțiuni, dar prin videoconferință.

Moscova va trimite totuși o delegație la Bali, ce va fi condusă de ministrul său de externe Serghei Lavrov care - în iulie - părăsise intempestiv o reuniune a șefilor diplomațiilor din G20, după un val de critici din partea mai multor omologi ai săi.

Absența lui Putin reflectă însă "sentimentul de impas" care domnește printre actorii conflictului în Ucraina, "începând cu liderii ruși", apreciază Konstantin Kalacev, un politolog rus independent.

De fapt, la aproape nouă luni de la începutul ofensivei ruse, niciun fel de negocieri nu au loc între Kiev și Moscova.

În orice caz, acesta pare un moment deosebit de prost pentru ca Rusia să înceapă negocieri, având în vedere că ea acumulează eșecuri militare în pofida mobilizării a sute de mii de rezerviști în această toamnă, comentează agenția franceză de presă.

Încolțită de o contraofensivă ucraineană, armata rusă a anunțat săptămâna trecută că se retrage din orașul Herson (sud), singura capitală regională pe care o cucerise de la începutul asaltului său în februarie.

În septembrie, ea se retrăsese deja într-un mod haotic din regiunea Harkov (nord-est).

Ostracizat de țările occidentale, Putin privilegiază mai degrabă legăturile cu cei care au relații istorice cu Rusia sau care împărtășesc respingerea sa față de SUA decât discuții în cadrul organismelor internaționale, unde Moscova este din ce în ce mai izolată.

"În mintea lui Putin, refuzul de a merge la G20 nu înseamnă că aceasta va împiedica Rusia să dezvolte relații cu țările neutre", subliniază Tatiana Stanovaia, care conduce centrul de analiză 'R.Politik'.

"Putin a fost foarte activ în ultimele luni, el încearcă să construiască o lume antiamericană, o coaliție antioccidentală", adaugă ea.

Dar vor da aceste eforturi rezultate, în timp ce până și aliații tradiționali ai Moscovei sunt îngrijorați de ofensiva ei din Ucraina și de consecințele acesteia asupra economiei și securității alimentare mondiale?

Liderii Chinei și Indiei, două țări care au relații strânse cu Rusia, l-au mustrat în public pe Putin, notează AFP.

Președintele rus însuși a recunoscut în cadrul unui summit în Kazahstan la jumătatea lunii octombrie că țările din fostul spațiu sovietic sunt "îngrijorate" după atacul împotriva Ucrainei.

În consecință, absența lui Putin la G20 arată că Moscova "nu mai participă pe deplin la procesele aflate în atenția principalilor lideri internaționali", consideră politologul Konstantin Kalacev. În afară de conflictul din Ucraina, Rusia este "deconectată" de la discuțiile privind alte teme majore din actualitatea internațională, mai spune el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,57 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău