Abilitarea femeilor pentru societăți reziliente și pașnice: Danemarca și UN Women lansează un program ambițios în R. Moldova, Ucraina și Georgia

  • 31 Ianuarie 19:30
Abilitarea femeilor pentru societăți reziliente și pașnice: Danemarca și UN Women lansează un program ambițios în R. Moldova, Ucraina și Georgia

Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei, prin intermediul Departamentului de Vecinătate Europeană, în parteneriat cu Oficiul Regional al UN Women pentru Europa și Asia Centrală, anunță lansarea programului „Sporirea leadership-ului femeilor pentru societăți reziliente și pașnice”.

Cu o perioadă de implementare de patru ani, programul își propune să atenueze inegalitățile de gen în Georgia, Moldova și Ucraina prin reformarea legislației, politicilor și a programelor de servicii publice; consolidarea capacității instituționale pentru o guvernare sensibilă la gen; susținerea promotorilor și promotoarelor drepturilor femeilor, organizațiilor de la firul ierbii prin consolidarea leadership-ului lor precum și participarea semnificativă în procesele de luare a deciziilor.

Programul sprijină notele strategice ale Oficiilor UN Women din cele trei țări prin finanțare flexibilă, aliniată la contextele și prioritățile specifice fiecărei țări.

„Prin intermediul acestui program, susținut cu generozitate de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei, nu doar abordăm provocările imediate, ci și inițiem un parcurs transformator către egalitatea de gen, reziliența și pacea durabilă în Georgia, Moldova și Ucraina. Prin asigurarea unei participări semnificative a femeilor în procesele de luare a deciziilor și de consolidare a păcii, prin abilitarea lor economică, în timp ce răspundem la criză, contribuim la construirea unui viitor în care femeile, în toată diversitatea lor, vor putea să contribuie în mod activ la dezvoltarea incluzivă dar și să beneficieze de ea. Această inițiativă subliniază angajamentul nostru ferm de a crea schimbări pozitive, de a amplifica vocea femeilor și de a promova colaborarea în întreaga regiune pentru un impact de durată.”, a declarat Gülden Türköz-Cosslett, directoare regională UN Women a.i. pentru Europa și Asia Centrală.

În Moldova, programul se concentrează pe eliminarea violenței față de femei și fete, promovarea leadership-ului femeilor și a agendei Femeile, Pacea și Securitatea. „Proiectul pe care UN Women îl va implementa cu sprijinul financiar al Danemarcei va aborda inegalitățile de gen care continuă să persiste în diferite domenii ale vieții publice și private din Moldova. Acesta urmărește consolidarea capacităților sistemului de justiție de a răspunde în mod eficient la cazurile de violență în bază de gen, îmbunătățind serviciile de protecție juridică pentru supraviețuitoare, încurajându-le, în același timp, să acceseze aceste servicii. Proiectul va viza, de asemenea, sporirea contribuției femeilor la guvernarea sensibilă la gen și la procesele de consolidare a păcii. Avem convingerea că acest proiect va avea un impact pozitiv asupra femeilor și fetelor din Moldova.” a menționat Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.

Susținut de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei și implementat de UN Women, programul din cele trei țări are drept obiectiv esențial să consolideze reziliența și să abiliteze femeile în calitate de lidere în comunitățile lor. Prin abordarea provocărilor la nivel legislativ, instituțional și la firul ierbii, programul își propune să creeze schimbări de durată și să contribuie la construirea unor societăți reziliente și pașnice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău