A treia mare economie a lumii a reintrat în recesiune

  • 17 Noiembrie 2014 19:17
A treia mare economie a lumii a reintrat în recesiune

PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 1,6% în trimestrul trei din 2014, după ce, în aprilie, autoritățile nipone au mărit taxa pe vânzări de la 5 la 8%.

A treia mare economie a lumii, Japonia, a reintrat în recesiune în trimestrul trei din acest an.

Produsul Intern Brut al Japoniei s-a contractat cu 1,6% în trimestrul trei din 2014, după ce, în aprilie, autoritățile nipone au mărit taxa pe vânzări de la 5 la 8%.

Situația grea cu care se confruntă economia niponă l-ar putea determina pe premierul Shinzo Abe să amâne până anul viitor a doua etapă a majorării taxei pe vânzări, la 10%, decizie care ar fi intrat în vigoare până la sfârșitul lui anului 2014.

Decizia creșterii taxei pe vânzări a fost anunțată în acum doi ani pentru a reduce imensa datorie publică a Japoniei - cea mai mare din lume - aproximativ 250% din Produsul Intern Brut.

Zona euro, "în pericol de a reintra în recesiune"

Premierul britanic David Cameron a avertizat astăzi că zona euro se află în pericol de a intra în recesiune pentru a treia oară de la izbucnirea crizei financiare.

Cameron afirmă într-un interviu acordat presei de la Londra că zona euro se clatină pe marginea prăpastiei, din cauza șomajului ridicat, scăderii economice și riscului real al scăderii prețurilor.

Creșterea slabă din blocul celor 18 state care folosesc moneda euro s-a văzut deja în scăderea exporturilor și a producției industriale în Marea Britanie.

Economia zonei euro a crescut cu 0.2% în trimestrul trei al acestui an, în timp ce Uniunea Europeană a înregistrat o creștere de 0.3% comparabil cu trimestrul anterior.

Italia s-a reîntors în recesiune, în timp ce economiile Franței și Germaniei au înregistrat rate foarte mici de creștere. Se estimează că zona euro va crește cu 0.8% anul acesta, și cu 1.1% în 2015.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău