A treia doză de vaccin anti-COVID-19, luată în calcul în SUA cu prioritate pentru pacienții cei mai vulnerabili
-
26 Iulie 2021 08:52
Persoanele care urmează tratamente ori au patologii ce afectează sistemul imunitar ar putea avea nevoie de o a treia doză de vaccin anti-COVID-19, a declarat duminică expertul american în boli infecțioase Anthony Fauci, relatează Reuters.
''Pacienții cu transplant, cei care fac chimioterapie pentru cancer, care suferă de boli autoimune sau urmează tratamente imunosupresoare, aceștia sunt printre cei care, dacă va fi o doză de consolidare, ceea ce probabil se va întâmpla, vor fi printre cei mai vulnerabili care o vor primi'', a precizat Fauci într-un interviu acordat postului CNN.
El a mai menționat că, din cauza răspândirii tot mai intense a variantei Delta a coronavirusului în SUA, autoritățile americane evaluează și o posibilă înăsprire a regulilor pentru purtarea măștii în cazul persoanelor vaccinate anti-COVID-19.
Menționând studiile ce arată că imunitatea anti-COVID-19 a persoanelor vaccinate pare să diminueze, Fauci a anunțat că responsabilii americani din sectorul sanitar examinează în prezent datele pentru a determina când ar fi nevoie de administrarea unei a treia doze de vaccin de consolidare. ''Este o situație dinamică. Lucrul este în desfășurare, evoluează la fel ca în multe alte zone ale pandemiei'', a explicat expertul american.
Ministerul Sănătății israelian a anunțat o scădere a eficacității vaccinului Pfizer-BioNTech în prevenirea formelor simptomatice de COVID-19, dar schema completă cu două doze din acest ser este în continuare foarte eficientă în prevenirea formelor severe. Constatarea privind diminuarea eficacității vaccinului coincide cu răspândirea variantei Delta, devenită dominantă în Israel.
În această țară a treia doză de vaccin este deja în curs de administrare persoanelor imunocompromise, inclusiv celor care au avut un transplant de inimă, plămân, rinichi sau ficat, precum și pacienților care primesc chimioterapie.
În SUA, cele mai puternice creșteri ale cazurilor de COVID-19 au fost observate în statele cu rate reduse de vaccinare. Astfel, Florida, Texas și Missouri însumează circa 40% din cazurile de infectare la nivel național, Florida singură înregistrând circa o cincime din infectările de pe ansamblul SUA.
Sursa: AGERPRES