A redenumit piața unde se afla Ambasada Rusiei după numele opozantului lui Putin și a demolat statuia unui mareșal rus. Povestea primarului din Praga care a iritat Rusia și se află sub protecția poliției

  • 01 Mai 19:04
A redenumit piața unde se afla Ambasada Rusiei după numele opozantului lui Putin și a demolat statuia unui mareșal rus. Povestea primarului din Praga care a iritat Rusia și se află sub protecția poliției

Primarul din Praga, Zdeněk Hřib, are o aplecare în a-și face inamici puternici, scrie Politico, citat de g4media.ro.

După ce a supărat China refuzând un acord de înfrățire cu Beijingul, dar accepând să facă unul cu capitala Taiwanului, Taipei, politicianul în vârstă de 38 de ani, care activează în Partidul Piraților, a fost plasat sub protecția poliției după publicarea unui raport care susține că a fost ținta unui agent secret rus, informație pe care Rusia o neagă, potrivit sursei citate.

Potrivit săptămânalului ceh Respekt, care citează surse din poliție și din serviciile secrete, un cetățean rus având pașaport diplomatic a călătorit la începutul lunii Aprilie în Praga înarmat cu doze de otravă (ricin). Raportul susține că bărbatul era de fapt un agent secret rus cu misiunea de a-l asasina pe Hřib și pe alți doi primari de sector din Praga.

Hřib a înfuriat Moscova după ce a redenumit o piața din capitala Cehiei – aceeași piață unde se află și Ambasada Rusiei – după numele lui Boris Nemțov, fost proeminent critic al președintelui rus, Vladimir Putin. Nemțov a fost împușcat în plină stradă în Moscova în 2015.

Rusia și-a relocat ambasada după ce piața a fost rebotezată în luna Februarie, dar Hřib a declarat, deloc inocent probabil, că nu înțelege de unde atâta agitație. ”Nu înțeleg de ce fug de o piață care primește numele fostului lor vice-premier”, a declarat primarul Pragăi pentru Politico, via Sype.

Nu a fost prima dată când primarul a înfuriat Rusia. Anterior, a ordonat înlocuirea unei plăci comemorative de pe clădirea primăriei, dedicată mareșalului Ivan Konev, consierat eliberatorul Pragăi la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

”Konev a ajuns în Praga după ce germanii s-au predat cehilor”, a declarat primarul într-un interviu pe Skype pentru Politico, explicându-și astfel decizia.

Autoritățile din Cehia nu au oferit nici o explicație pentru plasarea lui Hřib și a altor doi primari de sector sub protecția poliției. Cei doi sunt primarul Pavel Novotný (districtul Prague-Řeporyje), un critic deschis al Kremlinului și primarul districtului 6 din Praga, Ondřej Kolář, care a ordonat îndepărtarea statuii mareșalului Konev în Aprilie.

Kolář se acunde în aceste zile.

Ambasada Rusiei a reacționat rapid la acuzațiile din presă, declarând că este vorba de ”propagandă primitivă și provocatoare”. Ambasada a scris și ministerului de externe din Cehia condamând ”atacurile inadmisibile și lipsite de substanță la adresa Rusiei și a ambasadei din Praga”.

 

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a calificat scenariul asasinării prezentat în presa cehă ”de neimaginat”, într-un comentariu oferit joi agenției RIA Novosti. Rusia a propus o inițierea unui dialog pe tema demolării monumentului dedicat lui Konev, gest pe care Lavrov l-a numit drept o ”violare grosolană” a acordului de prietenie cu Cehia din 1993.

Hřiba a luat însă amenințările în serios, declarând că nu poate spune de ce poliția a adoptat aceste acțiuni, ”dar în această țară ei nu fac aceste lucruri dacă nu e nimic”.

Întrebat dacă se teme, primarul Pragăi a afirmat: ”Este datoria politicienilor să apere libertatea de exprimare, chiar dacă există riscuri. Aceasta este o chestiune de principiu”.

Citiți continuarea pe g4media.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
20
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:3,1 m/s
Sat
23
Sun
23
Mon
15
Tue
17
Wed
19

Curs oficial BNM 10 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0143
USD 17.1929 -0.0722
RON 4.0207 -0.0031
UAH 0.6382 -0.0016
RUB 0.2429 0.0003
Arhivă Radio Chișinău