A patra parte din populația R.Moldova este beneficiară a bibliotecilor

  • 30 Septembrie 2020 17:41
A patra parte din populația R.Moldova este beneficiară a bibliotecilor

Până la 25% sau a patra parte din populația Republicii Moldova este beneficiară a bibliotecilor. Sunt persoane care citesc, exceptându-i pe cei care au biblioteci personale acasă, arată datele statistice colectate de Biblioteca Națională de la toate bibliotecile din țară. Totodată, datele Barometrului Opiniei Publice arată că 11% din populație citește cărți și ziare. „Pe acest segment al activității trebuie să muncim mult pentru a avea rezultate”, susține directorul adjunct al Bibliotecii Naționale, Vera Osoianu, contactată de IPN.

În bibliotecile din Moldova calitatea cărților este foarte joasă, iar pentru reînnoirea fondului de carte e nevoie de tocmai 79 de ani, spune Vera Osoianu.

 Subiectul lecturii și cărților este abordat la Biblioteca Națională, în perioada 30 septembrie -2 octombrie, în cadrul conferinței internaționale „Lectura ca bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare”, ediția a doua, care are loc în format online.


Conform ultimului test PISA, în Moldova, 43% din elevii testați sunt analfabeți funcționali. „Pe tărâmul acesta noi avem foarte mult de muncit. Lanțul acesta include mai mulți actori, începând cu familia, educatorii, învățătorii, bibliotecarii, scriitorii, editorii, cei implicați în industria cărții”, a remarcat directorul adjunct al Bibliotecii Naționale.

În cadrul conferinței internaționale „Lectura ca bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare”, participanții vor face schimb de experiență și program de promovare a cărții și lecturii. La conferința din acest an participă reprezentanți ai bibliotecilor din Ucraina, Români sau Letonia. Anunțul despre eveniment a ajuns la peste 240 de mii de persoane, peste șapte mii au răspuns că participă sau sunt interesați, a mai spus Vera Osoianu.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău