A opta reuniune de dialog bilateral RM-UE a Subcomitetului de asociere s-a desfășurat la Chișinău

  • 23 Noiembrie 2023 15:16
A opta reuniune de dialog bilateral RM-UE a Subcomitetului de asociere s-a desfășurat la Chișinău

Ministerul Finanțelor a organizat cea de-a VIII-a reuniune de dialog moldo-european (Cluster 1), ce derivă din prevederile Acordului de Asociere a țării noastre cu Uniunea Europeană - “Dialog economic, managementul finanțelor publice, statistică, reforma sectorului financiar, clauze de control și anti-fraudă”.

Dialogul s-a axat pe câțiva piloni de bază: situația macroeconomică în Republica Moldova și în Uniunea Europeană, reforma managementului finanțelor publice, progresul reformelor în sectorul financiar, anti-fraudă și control.

Oficialii au discutat despre sprijinul extern acordat Republicii Moldova, cu accent pe asistența macrofinanciară din partea UE și programul de asistență financiară a Fondului Monetar Internațional. În acest context, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, și-a exprimat gratitudinea pentru suportul oferit de partenerii europeni în cadrul multiplelor proiecte implementate la nivel național, menționând că: „Pentru a avansa în procesul de integrare europeană, Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul UE în implementarea reformelor în domeniile discutate”.

Totodată, participanții au prezentat evoluțiile consemnate în implementarea Strategiei de dezvoltare a managementului finanțelor publice, situația actuală privind investițiile publice, executarea bugetară, progresele înregistrate pe piața financiară, evoluțiile  în alinierea  statisticii naționale la acquis-ul comunitar în domeniul statistic, prioritățile Guvernului în ceea ce privește atragerea investițiilor străine directe etc.

La final, secretarul general adjunct al Ministerului Finanțelor, Ana Luca, a mulțumit tuturor participanților pentru contribuțiile valoroase în cadrul dialogului, remarcând faptul că Republica Moldova rămâne angajată plenar în implementarea reformelor orientate spre asigurarea creșterii economice durabile și îmbunătățirea bunăstării cetățenilor.

La eveniment au participat reprezentanți ai mai multor autorități publice naționale, printre care Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Serviciul Fiscal de Stat, Banca Națională a Moldovei, Curtea de Conturi, Comisia Națională a Pieței Financiare, Centrul Național Anticorupție, Biroul Național de Statistică ș.a., precum și oficiali europeni, reprezentanți ai Direcției Generale Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene, Oficiului European de Luptă Antifraudă, Oficiului de Statistică al UE, FISMA, EUROSTAT, Delegației UE în Moldova, înalți consilieri ai UE în Moldova etc. 

Activitatea subcomitetului de asociere Cluster 1 se desfășoară anual în cadrul reuniunilor operaționale la nivel de experți conform principiului de rotație la Bruxelles și, respectiv – Chișinău. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău