A murit unul dintre militarii americani care au dezertat în urmă cu 50 de ani în Coreea de Nord

  • 21 August 2017 09:56
A murit unul dintre militarii americani care au dezertat în urmă cu 50 de ani în Coreea de Nord

Unul dintre soldații americani care au dezertat în urmă cu peste 50 de ani în Coreea de Nord a decedat la Phenian anul trecut, după ce a mărturisit pe patul de moarte atașamentul său pentru 'marele lider Kim Jong-un', au anunțat fiii săi, informează Agerpres.

James Joseph Dresnok făcea parte dintr-un mic grup de soldați americani care au evadat în Coreea de Nord în urma războiului din Coreea (1950-1953). El a trecut zona militarizată ce diviza peninsula în 1962, după ce staționase în Coreea de Sud.

Ulterior, James Joseph Dresnok a apărut în filme de propagandă nord-coreene și era ultimul caz cunoscut de soldat transfug american în Coreea de Nord, ceilalți decedând sau fiind autorizați să plece.

Într-un interviu video postat vineri pe site-ul nord-coreean Uriminzokkiri, Ted și James Dresnok confirmă că tatăl lor a murit în noiembrie 2016 în urma unui accident vascular cerebral. Cei doi bărbați se exprimă curent în coreeană, cu un puternic accent specific Nordului.

'Tatăl nostru a fost primit în brațele Republicii și s-a bucurat de iubire și îngrijire din partea partidului până la decesul lui, la vârsta de 74 de ani', a declarat Ted Dresnkok, cel mai mare dintre cei doi fii. El poartă, la fel ca fratele său, uniforma armatei poporului coreean, ornată cu o insignă pe care figurează fondatorul Coreii de Nord, Kim Ir-Sen, precum și fiul și succesorul lui, Kim Jong-Il.

Evocând recenta agravare a tensiunilor între Washington și Phenian pe marginea programului său balistic și nuclear, Ted Dresnok, care poartă și numele nord-coreean Hong Soon-Chol, i-a atenționat pe 'imperialiștii americani' că alimentează o 'isterie belicoasă', fără a ști nimic despre armata Coreii de Nord sau despre poporul acestei țări. Dacă va izbucni un război, 'nu vom rata ocazia să radem SUA de pe harta lumii, pentru totdeauna', a declarat el.

'Îl avem pe scumpul nostru lider suprem Kim Jong-Un', adaugă James Dresnok, alias Hong Chol. 'Dacă el este de partea noastră, victoria este certă', subliniază el.

În 2006, James Dresnok senior, zis Joe, a fost subiectul unui document britanic, 'A trece frontiera', în care el se declara mulțumit de viața sa în Phenian, unde oamenii beneficiază în general de un nivel de viață mai bun decât în altă parte în Coreea de Nord. Într-un interviu pentru CBS, el a declarat că nu ar pleca niciodată de la Phenian, 'chiar dacă i se va pune pe masă un miliard de dolari de aur'.

James Joseph Dresnok a fost căsătorit cu românca Doina Bumbea - o pictoriță răpită de Phenian în 1978 și care ar fi murit de cancer în 1997 - iar Ted și James Dresnok sunt fiii cuplului. 

Tensiunile au escaladat major între Coreea de Nord și SUA, după ce Phenianul a testat în iulie două rachete balistice intercontinentale. Ca reacție, președintele american, Donald Trump, a amenințat că va declanșa 'focul și furia' asupra Coreii de Nord, în timp ce Phenianul a replicat promițând să lanseze o salvă de rachete în apropiere de teritoriul american Guam, în Pacific. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău