A murit celebrul cântăreț italian Toto Cutugno

  • 22 August 2023 18:29
A murit celebrul cântăreț italian Toto Cutugno

Celebrul cântăreț italian Toto Cutugno a murit la o lună după ce a împlinit vârsta de 80 de ani.

Poitrivit presei italiene, cântărețul a murit astăzi în jurul orei 16:00 ( 17:00 în Republica Moldova), la spitalul San Raffaele din Milano unde a fost internat.

Managerul său, Danilo Mancuso, a dat vestea, explicând că, „după o lungă boală, starea cântărețului s-a agravat în ultimele luni”.

Toto Cutugno (prenume său real fiind Salvatore) - compozitor, instrumentist, cântăreț - s-a născut la 7 iulie 1943, la Fosdinovo, Toscana, Italia. La câteva luni de la nașterea sa, familia s-a mutat în La Spezia. Pasionat de muzică din copilărie și încurajat de tatăl său, a început să studieze bateria și să cânte în diverse grupuri muzicale locale. Ulterior a învățat să cânte la acordeon, pian și chitară, iar la 13 ani câștiga locul al treilea la un concurs regional de muzică.

Până la 19 ani a interpretat (ca baterist) cu diferite grupuri locale, ulterior a intrat într-un grupul condus de maestrul Manusardi, care i-a propus un turneu de șase luni în Finlanda. În 1966, întors în Italia, Cutugno a pus bazele propriului său grup - Toto e i Tati - având un repertoriu alcătuit din melodii compuse de el. În 1970, cu acest grup a înregistrat primul disc, "Questo fragile amore", iar melodia compusă de el, "Ahi! Che male che mi fai", a participat la festivalul de la Sanremo, interpretată de formația I Ragazzi Della Via Gluck.

A devenit cunoscut și în Franța în calitate de compozitor, melodia sa "Africa" a fost preluată, în 1975, de Joe Dassin, cu titlul "L'ete Indien". Această melodie s-a bucurat de un succes extraordinar în întreaga lume, fiind înregistrată în peste 350 de variante. Un an mai târziu, faima lui Cutugno ca autor a crescut tot datorită lui Joe Dassin, pentru care a compus o altă melodie intitulată "Et si tu n'existais pas".

Tot în 1976, Cutugno a participat pentru prima dată la Festivalul de la Sanremo cu grupul Albatros, cu melodia "Volo az 504" unde a ocupat locul al treilea. În 1978, a scris melodia "Donna, donna mia", care a ajuns în scurt timp pe locul întâi în Hit Parade. În aceeași perioadă a scris și prima melodie pentru Adriano Celentano cu titlul "Soli", care a rămas pentru câteva luni pe primul loc în topul vânzărilor în Italia. Un an mai târziu a lansat primul său LP - "Voglio l'anima".

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău