A murit maestrul Glebus Sainciuc

  • 16 Octombrie 2012 13:26
A murit maestrul Glebus Sainciuc

Maestrul Glebus Sainciuc, cunoscut portretist, grafician și autor de măști, a murit în dimineața zilei de marți, la vârsta de 93 de ani.

Glebus Sainciuc s-a născut la Chișinău în 1919. A absolvit Școala Republicană de Arte plastice și Facultatea de arhitectură a Politehnicii din București.

Alături, de soția sa, Valentina Rusu-Ciobanu, a făcut unul dintre cele mai remarcabile cupluri de artiști plastici din Basarabia.  Colecția de măști ale artistului, printre care și cele ale poeților Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, ale artiștilor Nicolae Sulac, Gheorghe Urschi, Anasatasia Lazariuc, sunt binecunoscute de publicul larg din Republica Moldova. Creația lui Glebus Sainciuc se remarcă prin originalitate și umor fin.

El va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut ca un om plin de viață, a spus pentru Radio Chișinău președintele Uniunii Artiștilor Plastici, Ghenadie Jalbă.

Glebus Sainciuc a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici, membru al Academiei de Științe a Republicii Moldova, cetățean de onoare al orașului Chișinău, Artist al Poporului și Cavaler al Ordinul Republicii.
Glebus Sainciuc va fi condus pe ultimul drum joi, 18 octombrie.

El va fi înmormântat la Cimitirul Central din Capitală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău