A murit Jon Lord

  • 01 Iulie 2013 11:54

Jon Lord, fost instrumentist al legendarei trupe rock Deep Purple a murit, ieri, din cauza unei embolii pulmonare, la vârsta de 71 de ani.

Co-autor al celui mai mare hit al celebrei formații, „Smoke on the water”, Lord este considerat unul dintre pionierii genului rock fusion, dar și al rock-ului orchestral, fiind unul dintre primii muzicieni care a susținut un concert rock alături Royal Philharmonic Orchestra din Londra, în anul 1969. 

Co-autorul celebrei Child in Time, Jon Lord, s-a născut în orașul britanic Leicester și a început să ia lecții de pian încă din copilărie. În adolescență și primii ani ai tinereții a cântat cu trupe de jazz și rhythm and blues în baruri, înainte să își cumpere prima sa orgă electrică.

Începând din 1968, trupa Deep Purple a reprezentat un exponent de bază al rockului și al stilului heavy metal britanic, alături de trupele Led Zeppelin și Black Sabbath, care au dominat topurile muzicale internaționale de la sfârșitul anilor 1960 și în anii 1970.

Deep Purple a fost inclusă la un moment dat în Cartea Guinness a Recordurilor la categoria "cea mai zgomotoasă trupă din lume". Hitul trupei, Smoke on the water, compus de Jon Lord, avea să devină unul dintre cele mai cunoscute din istoria rockului.

Dincolo de Deep Purple, trupa care l-a consacrat, Jon Lord a participat și la alte proiecte, între care Whitesnake și Paice, Ashton and Lord. În ceea ce privește cariera solo, cel mai apreciat album al său a fost Sarabande, înregistrat în 1976.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău