A murit fostul președinte al Portugaliei, care îi ajuta pe tinerii refugiați sirieni să-și reia studiile

  • 10 Septembrie 2021 13:52
A murit fostul președinte al Portugaliei, care îi ajuta pe tinerii refugiați sirieni să-și reia studiile

Fostul președinte portughez Jorge Sampaio a încetat din viață vineri, într-un spital din Lisabona, la vârsta de 81 de ani, transmite agenția internațională de știri spaniolă EFE.

Decesul, confirmat pentru presa locală de anturajul fostului șef al statului, survine la două săptămâni după internarea sa într-un centru spitalicesc din capitala lusitană pentru probleme respiratorii, Sampaio suferind de câțiva ani de afecțiuni cardiace, transmite Agerpres, citat de digi24.ro.

Jorge Sampaio s-a născut la Lisabona la 18 septembrie 1939 și a fost președinte al Portugaliei între 1996 și 2006, perioadă care a încununat o carieră politică care a început în primii ani ai democrației portugheze, anii '70 ai secolului trecut. În 1989, Sampaio a devenit președinte al Partidului Socialist din Portugalia și, în același an, a fost ales primar al capitalei portugheze, Lisabona.

În 1996, Sampaio a câștigat alegerile prezidențiale încă din primul tur împotriva conservatorului Anibal Cavaco Silva, care avea să devină șef al statului în 2006, și a fost reales pentru un al doilea mandat de cinci ani în 2001.

După încheierea mandatului de președinte, Sampaio a mai ocupat funcția de trimis special al ONU pentru lupta împotriva tuberculozei și ulterior înalt reprezentant pentru Alianța Civilizațiilor al aceleiași organizații.

În ultimii ani, Jorge Sampaio și-a dedicat activitatea Platformei Globale pentru Studenții Sirieni, pe care a înființat-o în 2013 și pe care încă o mai prezida: Scopul acestei platforme are ca scop să ajute tinerii sirieni să-și reia studiile după ce și-au părăsit țara aflată în război.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău