A murit fostul dictator al Coreei de Sud, Chun Doo-hwan, cunoscut pentru masacrarea protestatarilor pro-democrație

  • 23 Noiembrie 2021 09:37
A murit fostul dictator al Coreei de Sud, Chun Doo-hwan, cunoscut pentru masacrarea protestatarilor pro-democrație

Fostul dictator militar sud-coreean, Chun Doo-hwan, care a condus un regim represiv dur după lovitura de stat din 1979 și care a rămas cunoscut pentru masacrarea protestatarilor pro-democrație în 1980, a murit, marți, la vârsta de 90 de ani, relatează Reuters.

Chun suferea de mielom multiplu, un tip de cancer al sângelui. Recent, cancerul intrase în remisiune, însă starea sa de sănătate se deteriorase recent, a anunțat fostul său purtător de cuvânt. Chun a murit în locuința sa din Seul, marți dimineață, scrie digi24.ro.

Fost comandant militar, Chun a instituit un regim represiv care s-a confruntat cu proteste ample pro-democrație. În 1980, armata a masacrat demonstranții pro-democrație la ordinele lui Chun, o crimă pentru care dictatorul a fost ulterior condamnat la moarte, însă pedeapsa a fost mai apoi schimbată de un tribunal.

În timpul demonstrațiilor de la Gwangju, armata a atacat protestatarii, majoritatea studenți, dar și trecătorii din zonă. 

În timpul procesului său din anul 1990, Chun și-a susținut decizia de a da lovitura de stat de la sfârșitul anului 1979 motivând-o ca „necesară pentru a salva țara de criză politică” însă a negat că a dat ordinul prin care a fost masacrată populația la Gwangju.

„Sunt sigur că dacă aș fi pus din nou în aceeași situație, aș face la fel”, a spus Chun în fața judecătorilor, la acel moment.

În 1987, după noi proteste la nivelul întregii țări, Chun a demisionat. În 1995 a fost pus sub acuzare pentru trădare și a fost arestat în timp ce încerca să fugă din orașul său natal.

La procesul său pe care presa locală l-a numit „procesul secolului”, inculpați fiind Chun și complicele său în complotul pentru lovitura de stat, Roh Taw-Woo, cei doi au fost găsiți vinovați de rebeliune, trădare și corupție.

În verdict, judecătorii au calificat ascensiunea lui Chun la putere ca fiind făcută prin „modalități ilegale și prin aducerea de prejudicii imense poporului”.

Ulterior, Chun și Roh au fost grațiați în 1997 de președintele Kim Young-sam, într-o încercare a acestuia de a „promova unitatea națională”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău