A murit celebrul creator de modă Paco Rabanne

  • 03 Februarie 2023 19:21
A murit celebrul creator de modă Paco Rabanne

Creatorul de modă basc Francisco Rabaneda Cuervo, cunoscut sub numele de Paco Rabanne, a murit vineri, 3 februarie, la vârsta de 88 de ani, potrivit unui comunicat al grupului spaniol Puig. Designerul, care s-a născut la Pasaia (Gipuzkoa) pe 18 februarie 1934, era cunoscut pentru creațiile sale textile și marca de parfumuri, scrie ziare.com.

„El a făcut parte dintre cele mai vizionare figuri din moda secolului XX și moștenirea sa va rămâne o sursă constantă de inspirație”, se arată într-o declarație a mărcii sale pe rețelele de socializare.

Rabanne a fost distins cu National Fashion Design Award în 2010 pentru „inovația sa și contribuția în toate domeniile culturii secolului XX”. Este fiul unui general andaluz loial Republicii pe nume Francisco Rabaneda Postigo, care a fost împușcat în Santoña (Cantabria) în 1937. Mama sa era bască, a fost și ea militantă și membră a conducerii Partidului Comunist din Spania (PCE).

Când avea cinci ani, Rabanne s-a mutat cu familia în Franța. După ce s-a stabilit la Paris, a studiat Arhitectura la Școala Națională Superioară de Arte Plastice. A intrat rapid în lumea modei pentru că mama lui lucrase în atelierul de modă Balenciaga din San Sebastián.

La început, a conceput accesorii pentru creatori precum Givenchy, Balenciaga sau Dior. În 1963 și-a prezentat prima colecție de costume, în care a amestecat materiale precum plasticul, hârtia sau aluminiul. De atunci, a creat un imperiu în lumea modei, variind de la haute couture, îmbrăcăminte și parfumuri până la elemente decorative. Marca sa a devenit parte a grupului spaniol Puig în 1986.

Rabanne, care a anunțat în 1999 că renunță la creațiile haute couture, era cunoscut și pentru activitățile sale artistice și pentru latura sa filozofică. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:2,06 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău