A intrat în vigoare reducerea contribuției de asigurări sociale achitate în sectorul privat, de la 23% la 18%

  • 01 Octombrie 2018 11:01
A intrat în vigoare reducerea contribuției de asigurări sociale achitate în sectorul privat, de la 23% la 18%

De astăzi intră în vigoare noile prevederi fiscale ce introduc o singură cotă de impozitare a persoanelor fizice, de 12 la sută. Până acum, persoanele fizice erau impozitate cu 7% pentru veniturile de până la 33 de mii de lei și cu 18% pentru veniturile care depășesc această sumă. De asemenea, scutirea personală se va majora de la 11.280 de lei, până la 24 de mii de lei anual.

Legea mai prevede reducerea contribuției de asigurări sociale achitate de angajatorul din sectorul privat, instituțiile de învățământ superior și instituțiile medico-sanitare, de la 23% la 18%, iar contribuia angajatorilor din agricultură va scădea de la 16% la 12%. Totodată, intră în vigoare regimul fiscal special pentru activitatea în sectorul hotelier și al restaurantelor, prin reducerea cotei TVA de la 20% la 10%.

Amintim că pachetul de legi privind reforma fiscală, mai prevede amnistierea capitalurilor ilegale, în schimbul unei taxe de 3 la sută, numită ”declararea voluntară”, care a fost intens criticate de societatea civilă și de comunitatea internațională de donatori, inclusiv Uniunea Europeană, Statele Unite și Fondul Monetar Internațional. Aceste prevederi au intrat în vigoare în august, la data publicării în Monitorul Oficial, și vor fi valabile până la 20 decembrie 2018.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău