A intrat în vigoare noua definiție mondială a kilogramului

  • 20 Mai 2019 11:23
A intrat în vigoare noua definiție mondială a kilogramului

Noua definiție mondială a kilogramului, independentă de orice obiect fizic, a intrat în vigoare luni, informează AFP, citat de Agerpres.

Noul sistem internațional de măsurare, ce vizează și alte unități precum amper, kelvin și mol, a fost adoptat oficial în noiembrie la Versailles prin Conferința Generală pentru Greutăți și Măsuri (CGPM), înființată la sfârșitul secolului al XIX-lea și care se reunește în general o dată la patru ani.

Reprezentanți din 60 de țări au votat atunci printr-o "decizie istorică" pentru o redefinire a Sistemului internațional de unități (SI), modificând astfel pentru totdeauna definițiile mondiale pentru kilogram, amper, kelvin și mol.

Până acum, kilogramul era definit ca fiind egal cu masa "marelui K", un cilindru din platină și iridiu, conservat cu multă grijă din 1889 în sediul Biroului Internațional pentru Greutăți și Măsuri (BIPM) din Sevres, în apropiere de Paris.

Or, oamenii de știință au remarcat că masa prototipului internațional a variat ușor în raport cu masele celor șase copii-martor realizate în aceeași epocă.

Acea variație este insignifiantă pentru oameni atunci când este vorba de a merge la piață pentru a face cumpărături. Însă ea poate să devină problematică în alte domenii, precum științele și industria, care au intrat în era proporțiilor miniaturale odată cu dezvoltarea tehnologiilor cuantice.

Kilogramul va fi de acum înainte definit pe baza constantei lui Planck (h) din fizica cuantică.

Alte schimbări operate: kelvin, măsurat pe baza apei, va fi redefinit pe baza constantei lui Boltzmann (k), asociată măsurării agitației termice a constituenților fundamentali ai unui corp.

Amperul va fi legat de sarcina elementară (e), sarcina electrică a unui proton. Molul, unitate de măsură a cantității de substanță, utilizat în special în chimie, va fi definit direct, fixând constanta lui Avogadro (NA).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău