A început testarea aplicației „Beeprotect”

  • 08 Iulie 2022 14:06
A început testarea aplicației „Beeprotect”

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), cu suportul Proiectului Agricultură Performantă, USAID (APM), au dat start testării aplicației pentru protecția albinelor „Beeprotect” (www.beeprotect.md), a anunțat ANSA.

Ion Maxim, președintele ANARM, a precizat pentru IPN că „Beeprotect” este o aplicație web de comunicare apicultor-fermier, menită să protejeze coloniile de albine de intoxicațiile cu produsele de uz fitosanitar și fertilizanți (PUFF).

„Beeprotect” a fost gândită pentru a contribui la îmbunătățirea comunicării dintre apicultori și producătorii agricoli. Potrivit legislației Republicii Moldova, producătorii sunt obligați să informeze administrația locală înainte de a stropi culturile cu PUFF, iar în cele din urmă administrația publică trebuie să informeze apicultorii din localitățile respective cu privire la stropirile planificate, astfel încât aceștia să-și țină albinele închise în timpul orelor de pulverizare pentru a evita intoxicarea masivă a albinelor. Cu toate acestea, acest mecanism nu funcționează, provocând în fiecare an intoxicarea până la 300 de mii de albine într-o familie în întreaga țară”, a menționat Ion Maxim.

Președintele ANARM a spus că aplicația web „Beeprotect” permite producătorilor agricoli să introducă direct din smartphone-urile lor sau din calculator, cu cel puțin 2 zile în prealabil, datele privind stropirile planificate, cum sunt: ziua, ora și tipul produsului de protecție a plantelor folosit. „Aceste date ajung îndată la toți apicultorii, care au instalată aplicația și dețin stupine pe o rază de 7 km de la terenul stropit (distanța maximă de zbor pentru o albină). În acest fel, apicultorii pot afla din timp despre stropirile planificate în apropiere, astfel încât să întreprindă măsurile necesare pentru a proteja albinele în acea zi. Producătorii agricoli, la rândul lor, pot vedea numărul de stupine (nu și locul amplasării) care se află într-o vecinătate mai mică de 7 km”, a specificat Ion Maxim.

Inițial, aplicația „Beeprotect” este pilotată în raionul Ialoveni, pe parcursul lunilor iulie – decembrie 2022, apoi va fi pilotară în raionul Călărași, iar ulterior urmează să fie implementată la scară națională.

Începând cu 1 ianuarie 2023, înregistrarea și furnizarea datelor în aplicația „Beeprotect” va fi obligatorie pentru apicultori și fermieri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău