A început sezonul de recoltare a strugurilor de masă

  • 07 August 2015 19:07
A început sezonul de recoltare a strugurilor de masă

În Republica Moldova a început vineri, 7 august, oficial sezonul de recoltare a strugurilor de masă.

Spre deosebire de ceilalți producători de fructe și legume moldoveni,  grav afectați de embargoul impus de Federația Rusă, exportatorii de struguri de masă par a fi într- situație considerabil mai bună.

Autoritățile de la Chișinău prognozează pentru anul 2015 o recoltă de aproximativ 85 de mii de tone struguri de masă. Dintre acestea, aproape 50 de mii de tone urmează a fi exportate, potrivit șefului de cabinet al Ministerului Agriculturii, Alexandru Tonu.

Acesta a subliniat că, spre deosebire de alte fructe și legume, strugurii de masă nu s-au aflat niciodată pe lista produselor interzise de autoritățile de la Moscova, după semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană.

Astfel, cea mai mare parte a recoltei din acest an urmează să ajungă în țările CSI, dar autoritățile de la Chișinău se așteaptă și la o creștere a volumului de struguri de masă exportat pe piața comunitară.



”Contingentul tarifar pentru struguri, pentru Republica Moldova este de 15 mii tone. Anul acesta va fi abia al doilea an de când Republica Moldova  are dreptul să exporte pe piața Uniunii Europene. Valorificarea se presupne că va fi un pic mai mare ca anul trecut datorită penetrării  pe unele piețe mici, regionale din UE, în afară de România”, a declarat Alexandru Tonu.

Anul trecut Republica Moldova a reușit să exporte pe piața Uniuniii Europene aproape 10 mii de tone de struguri de masă, principala  destinație fiind România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău