A început sezonul ciupercilor, dar și al intoxicațiilor. Atenționările medicilor

  • 03 Octombrie 2022 08:33
A început sezonul ciupercilor, dar și al intoxicațiilor. Atenționările medicilor

Sezonul ciupercilor de pădure abia a început, dar medicii de la ambulanță se confruntă, deja, cu numeroase solicitări în cazuri de intoxicații. Doar săptămâna trecută, patru persoane au avut nevoie de ajutor pentru că au mâncat ciuperci otrăvitoare. Medicii atenționează - ciupercile trebuie să fie procurate doar din locuri autorizate.

Din cauza condițiilor meteorologice, apariția ciupercilor de pădure s-a lăsat așteptată, în acest an. Chiar și așa, medicii deja au semnalat primele cazuri de intoxicații, potrivit TVR MOLDOVA.

DR. VASILE ODOBESCU, secția Sănătate Nutrițională și a Copiilor, ANSP: „Au fost înregistrate 15 cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 19 persoane. Dintre ei, sunt doi copii cu vârsta de până la 17 ani. Cazuri letale, nici anul acesta, nici anul trecut, nu au fost înregistrate”.


INTOXICAȚII CU CIUPERCI ÎN 2022
ADULȚI – 17
MINORI – 2
SURSA: ANSP

Medicii îi îndeamnă pe oameni să nu cumpere ciuperci din locuri neautorizate. Unii basarabeni, însă, ignoră această recomandare și spun că știu care sunt cele bune de consum.

Vânzătorii care pot fi găsiți pe marginea drumurilor naționale spun că ei culeg doar ciuperci pe care le cunosc și știu că pot fi mâncate.

„Eu sunt prima zi aici, am strâns câteva ciuperci, am făcut câteva borcane și trăim lângă pădure și le cunoaștem de mici. - Știi dacă sunt otrăvitoare sau nu, dacă sunt comestibile? – Tata mai mult poate să vă spună. Eu întâi le controlez, că și noi mâncăm. Acestea sun Masleata și acestea Champignon. Am cinci copii și trebuie să-i întrețin cumva”.

DR. VASILE ODOBESCU, secția Sănătate Nutrițională și a Copiilor, ANSP: „Când mergem la strânsul ciupercilor, trebuie să știm din start care sunt semnele ciupercilor comestibile, care sunt semnele ciupercilor otrăvitoare, nu procurăm ciupercile de pe marginea străzilor și a traseelor, din locuri neautorizate. Nu implicăm copiii mici la colectarea ciupercilor”.

Medicii atrag atenția și asupra modalităților îndoielnice prin care oamenii încearcă sa afle dacă ciupercile sunt otrăvitoare.

DR. VASILE ODOBESCU, secția Sănătate Nutrițională și a Copiilor, ANSP: „În cazul când fierbem ciupercile cu ceapă sau usturoi – ele se înnegresc, acesta este un fals. În cazul când, la un contact cu un obiect de argint, argintul se înnegrește, iarăși este un semn fals care duce în eroare”.

În primele două ore după intoxicația cu ciuperci otravitoare, victimele pot avea simptome precum: vomă, diaree, dureri de cap, amețeli. În următoarele ore, pot fi afectate grav organele interne și există riscul de deces. Oamenii sunt îndemnați să apeleze la serviciul de urgență 112 încă de la primele simptome. Nu este indicată administrarea unor medicamente, în lipsa recomandării specialiștilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău