A început secerișul

  • 01 Iulie 2016 17:34
A început secerișul

Producătorii agricoli din zona de centru și sud au pornit campania de recoltare a culturilor cerealiere și leguminoase. În proces vor fi antrenate circa patru mii de combine, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, recoltarea orzului a început în raioanele Cahul, Rezina, Ialoveni, și Dondușeni. Productivitatea medie la hectar depășește cu 1,3-1,5 tone rezultatele obținute în anul 2015, fiind de 4,7 t/ha la Rezina și 3,66 t/ha la Cahul. Și recoltarea grâului de toamnă a început în raionul Cahul unde s-a înregistrat productivitatea de 3,9 tone la un hectar.

Culturile cerealiere pentru recolta anului 2016 au fost semănate pe o suprafață de circa 380,5 mii hectare, inclusiv 311 mii hectare cu grâu de toamnă, 48,1 mii cu orz de toamnă, orz de primăvară – 19,4 mii de hectare, grâu de primăvară – o mie, alte culturi – o mie de hectare.

Rapița ocupă suprafața de 17,9 mii hectare, mazărea a fost semănată pe 7,5 mii de hectare. Suprafața culturilor cerealiere, comparativ cu anul 2015, este mai mică cu 5-6 %.

Cu ocazia începerii campaniei de seceriș, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Eduard Grama, a vizitat gospodăria fermierului Andrei Gîrlea din localitatea Țareuca, raionul Rezina. Ministrul a discutat cu fermierii din regiune despre dificultățile întâmpinate în cadrul campaniei de recoltare.

În discuții cu fermierii ministrul a menționat că în anul curent se preconizează obținerea unui volum global de circa un milion de tone de cereale, inclusiv grâu de toamnă aproximativ 964 mii de tone.

Recoltarea cerealelor se efectuează, de obicei, în zilele cele mai uscate și cu temperaturi înalte, fapt care sporește riscul apariției incendiilor. În context, ministerul atenționează producătorii agricoli să manifeste prudență maximă și să respecte normele și regulile de apărare împotriva incendiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău