A început primul maraton din R. Moldova al automobilelor electrice, plug-in și hibrid

  • 30 Octombrie 2018 14:19
A început primul maraton din R. Moldova al automobilelor electrice, plug-in și hibrid

Nouă automobile electrice, plug-in și hibrid cu alimentare electrică vor colinda timp de cinci zile Republica Moldova pentru a promova inovația în transportul auto și a arăta performanța automobilelor cu zero emisii. Prima expediție a automobilelor prietenoase mediului a început astăzi, 30 octombrie.

Cortegiul va traversa orașele Orhei, Soroca, Drochia, Bălți și Ungheni. Automobilele vor fi încărcate la hotele și la restaurantele de popas. Acestea vor reveni în Chișinău pe data de 3 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale, unde participanții la expediție vor împărtăși oamenilor impresiile și experiența de a conduce automobile electrice, plug-in și hibrid.

Alexandru Rotaru, manager de proiect la PNUD Moldova, organizație parteneră a maratonului automobilelor electrice, a declarat că se promovează transportul prietenos mediului pentru a reduce nivelul de poluare a aerului. 14% din volumul total de emisii de gaze cu efect de seră în Moldova revine sectorului transporturilor.

Potrivit lui Ilie Toma, organizator și participant la expediție, o tranziție în masă a automobiliștilor din Moldova spre sisteme de propulsie eco părea o utopie cu doar 1-2 ani în urmă, în timp ce astăzi este un trend în plină ascensiune. Acest trend are toate șansele să migreze și mai mult din zona hibridelor clasice în cea a hibridelor cu încărcare de la priză și a mașinilor 100% electrice, odată cu așteptata dezvoltare a infrastructurii de stații electrice, preconizată pentru 2019.

Actualmente, în Republica Moldova sunt înregistrate 54 de automobile totalmente electrice și cinci stații de încărcare, toate în Chișinău. În 2019, 14 noi stații de încărcare a automobilelor electrice vor fi instalate pe principalele trasee urbane din Republica Moldova. Achiziția va fi realizată datorită unui parteneriat dintre Fondul pentru Eficiență Energetică și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în cadrul Proiectului Orașe Verzi Durabile.

Proiectul „Orașe Verzi Durabile”, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 milioane de dolari, dintre care 2,64 milioane sunt acordați de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) și 80 de mii de PNUD Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău