A început la Berlin conferința internațională dedicată Libiei

  • 19 Ianuarie 16:40
A început la Berlin conferința internațională dedicată Libiei

O conferință internațională dedicată Libiei a început duminică la Berlin cu scopul de a consolida încetarea focului și de a pune bazele unui proces de pace, potrivit imaginilor difuzate de la întâlnire, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Summit-ul, care reunește unsprezece lideri din țările implicate în conflict și mai multe organizații internaționale, a început cu puțin înainte de ora 14:00 GMT și este de așteptat să se încheie seara târziu cu adoptarea unei declarații comune care să solicite încetarea ingerințelor străine și respectarea unui embargo asupra livrărilor de arme în țara africană.

Cancelarul german Angela Merkel și ministrul de externe Heiko Maas au purtat discuții cu premierul libian Fayez al-Serraj și cu comandantul rival Khalifa Haftar în cancelaria sa, înainte de începerea conferinței, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german. DPA înțelege că discuțiile cu liderii facțiunilor aflate în război în Libia au fost ținute separat.

În afară de cei doi reprezentanți libieni, au răspuns apelului de a participa la reuniune președintele francez, Emmanuel Macron; rus Vladimir Putin, turc Recep Tayyip Erdogan, egiptean Abdelfatah al Sisi, premierul italian Giuseppe Conte și britanic Boris Johnson, precum și secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, între alți actori implicați, scrie EFE.

Conferința are loc sub egida ONU, care îl recunoaște pe al-Serraj drept șeful legitim al guvernului Libiei. Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, este oficial gazda reuniunii.

Putin și Erdogan, promotorii unui acord de încetare a focului, care încă nu are semnătura lui Hafter, au organizat deja o întâlnire anterioară, potrivit presei turce.

Simplul fapt că mareșalul și șeful Armatei Naționale Libiene (LNA) participă la conferință este considerat un succes al diplomației germane, care a spus totuși că nu trebuie să existe așteptări mari.

Forțele lui Hafter, care țin Tripoli sub asediu, au blocat sâmbătă seara producția de petrol în Golful Sirte, inima industriei petroliere libiene. Armistițiul care a intrat în vigoare pe data de 12 ianuarie este încălcat aproape zilnic.

Există multe și foarte complexe alianțe, politice și militare, țesute în jurul lui al-Serraj și Hafter. Mareșalul este susținut de Rusia, Arabia Saudită, Egipt și Emiratele Arabe Unite, în timp ce Parisul și Washingtonul îl susțin politic.

Guvernul de uniune națională (GNA) recunoscut de ONU primește sprijin militar din partea Turciei și politic din Italia și Qatar.

Confruntarea intereselor legate de Libia decurge atât din bogăția sa petrolieră - Franța și Italia fiind principalii destinatari europeni - cât și din rolul său de țară de tranzit pentru migrația din Africa în Europa. Haosul actual favorizează acțiunile mafiei traficului de persoane și transformă lagărele de refugiați în scenarii de supraaglomerare subumană, viol și sclavie, scrie EFE.

Libia a fost cufundată într-un război civil din 2014 cu două mari facțiuni și mai multe miliții. În aprilie trecut, s-au intensificat luptele pentru noua ofensivă a lui Haftar; de atunci au murit în jur de 1.500 de persoane și 100.000 de persoane au fost strămutate.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13
Ploaie de scurtă durată
Umiditate:93 %
Vint:8,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Tue
16

Curs oficial BNM 29 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0936
USD 17.6277 -0.0665
RON 4.0060 -0.0184
UAH 0.6555 -0.0003
RUB 0.2486 -0.0011
Arhivă Radio Chișinău