A început instalarea punctelor termice individuale în mai multe blocuri locative din capitală

  • 20 Mai 14:10
A început instalarea punctelor termice individuale în mai multe blocuri locative din capitală

La doar câteva săptămâni de la începerea lucrărilor de reparare a încăperilor din subsoluri, în mai multe blocuri locative din capitală a început instalarea punctelor termice individuale. Echipamentele de ultimă generație vor fi puse în funcțiune, începând cu următorul sezon rece, informează Ministerul Energiei.

Acestea vor oferi posibilitatea de reglare a temperaturii agentului termic la nivel de bloc, precum și mai multă independență în conectarea și deconectarea încălzirii.
 
Totodată, locatarii se vor putea bucura de ajustarea automată a consumului de energie termică, în funcție de temperatura de aerului exterior, prepararea apei calde, direct la subsolul edificiului, precum și distribuirea uniformă a energiei termice.
 
Potrivit directorului UCIPE - Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică, Ruslan Surugiu, circa 10 000 de familii vor beneficia de servicii de termoficare mult mai calitative, începând cu toamna acestui an: “Această abordare o vom avea în cât mai multe blocuri în viitorul apropiat pentru a aduce serviciul de termoficare centralizată la standardele europene. În așa fel, fiecare dintre noi vom putea beneficia de servicii calitative și eficiente energetic”, a menționat directorul UCIPE, în cadrul unei vizite de documentare la blocurile locative beneficiare.
 
Directorul UCIPE, Ruslan Surugiu, a adăugat că sistemele centralizate de termoficare (SACET), la nivel mondial, sunt recunoscute drept cele mai eficiente soluții de termoficare urbană și necesită promovate și în Republica Moldova, iar proiectele de dezvoltare a SACET-ului sunt un pas important în această direcție.
 
Directorul tehnic adjunct Termoelectrica S.A., Andrei Vârlan, a completat că noile instalații vor aduce un șir de beneficii nu doar locatarilor, dar și furnizorului de energie termică: “va fi uniformă mișcarea agentului termic, pe fiecare coloană, iar agentul termic va fi repartizat egal în fiecare calorifer. Necesitatea punctelor termice respective reiese și din obiectivul utilizării raționale a energiei termice și diminuării consumurilor de către fiecare bloc“.
 
Proiectul investițional este parte a celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială. În total de puncte termice individuale vor beneficia circa 100 de blocuri locative și 3 grădinițe din capitală. Noile instalații vor fi puse în funcțiune, începând cu toamna acestui an.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,85
Nori împrăștiați
Umiditate:89 %
Vint:4,12 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău