A început înscrierea la studii în colegii și școli profesionale

  • 16 Iulie 2015 19:38
A început înscrierea la studii în colegii și școli profesionale

În unele instituții zeci de tineri s-au grăbit să își depună dosarele chiar din prima zi.

La Școala Profesională nr 8 din Capitală, aproape 40 de tineri și-au depus dosarele încă din primele ore ale dimineții. Printre aceștia și Doina Furtună, o tânără dintr-o suburbie a Chișinăului, care a decis, în pofida a ceea ce-și doresc părinții, să-și continue studiile la această școală profesională.

”Mi-am dorit să vin din prima la școala profesională dar părinții nu mi-au permis, au spus că nu e pentru mine, și a fost decizia lor să merg la colegiul pedagogic. Am învățat acolo un an. Anul acesta m-am hotărât totuși să vin la școala profesională. Este decizia pe care am luat-o eu”, a declarat Doina Furtună.

Faptul că școlile profesionale sunt doar pentru cei care nu învață bine la școală, este o prejudecată, este de părere Doina.

”Cred că toate școlile sunt prestigioase și dacă îți place înveți la orice școală, nu contează că e școală profesională sau că e colegiu sau universitate. Poți să faci și școala profesională. Dacă îți găsești un loc de muncă nu ai nevoie de nimic mai mult. Asta este important, să ai un viitor”, a mărturisit Doina Furtună.

Anul trecut, din cei peste 300 de candidați admiși la studii, doar doi au fost dintre cei care au picat Bacalaureatul, ne-a declarat directorul școlii, Ilie Pădureț, care este de părere că în Republica Moldova ar trebui să dispară mitul, potrivit căruia școlile de meserii sunt o plasă pentru cei care nu reușesc să dea BAC-ul. Ilie Pădureț a venit și cu mesaj pentru Ministerul Educației.

”Ceea ce se spune că cei care au picat BAC-ul vor ”rupe” ușile la colegii sau școli profesionale, este o gândire greșită. Le comunic și celor de la Minister: noi trebuie să punem accent pe calitate pregătirii meseriașului, pregătirea din punct de vedere al culturii generale. Nu trebuie să ne uităm la o școală profesională că este pentru persoanele cu handicap sau pentru cei care nu au învățat în școală. Noi susținem bacalaureatul prin externat, și avem rezultate foarte bune. Pur și simplu sunt copii care la un moment dat înțeleg că pentru a ajunge designer vestimentar trebuie să înceapă de la zero”, a declarat Ilie Pădureț.

Concursul de admitere este același pentru locurile cu finanțare bugetară și cele cu taxă și se face în baza mediei generale.

Potrivit Ministerului Educației, în anul curent, pentru cele 80 de programe de formare din colegii sunt rezervate peste 9 mii de locuri, dintre care peste patru mii sunt cu finanțare bugetară. În cazul școlilor profesionale, au fost rezervate 11 mii de locuri, dintre care aproape 10 mii cu finanțare de la bugetul de stat. Admiterea în școlile profesionale se va încheia pe 14 august, urmând ca rezultatele să fie anunțate până la data de 16 august. În perioada 17-20 august, va avea loc concursul repetat pentru locurile neacoperite, iar anunțarea rezultatelor finale se va face până la data de 25 august.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,26
Câțiva nori
Umiditate:26 %
Vint:4,12 m/s
Sat
-3
Sun
-3
Mon
-0
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău