A început cea de-a șaptea ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău
-
07 Octombrie 2021 17:28
Astăzi, la Chișinău, a început cea de-a șaptea ediție a Zilelor Filmului Românesc, eveniment ce se va desfășura în perioada 7-10 octombrie. Timp de patru zile, spectatorii vor putea viziona gratuit cele mai bune pelicule românești – atât dintre cele mai noi, cât și titluri clasice.
30 dintre cele mai noi pelicule, apreciate la festivaluri internaționale, ale regizorilor din “noul val”, cum ar fi Cristi Puiu, Radu Jude sau Radu Muntean, pelicule clasice, ale vestitului regizor Lucian Bratu, un film pentru copii, precum și scurtmetraje studențești de arhivă vor avea ocazia să vizioneze spectatorii din Republica Moldova în cadrul Zilelor Filmului românesc la Chișinău.
Peliculele, ce vor fi urmate de paneluri de discuții cu regizori, actori și invitați ai Festivalului, vor fi proiectate atât la cinematograful Odeon din capitală, cât și în alte 5 localități din țară.
Zilele Filmului Românesc au devenit un important reper al vieții culturale din R. Moldova, realizând un pod spiritual între cele două maluri ale Prutului, au remarcat participanții la Conferința de presă de lansare, printre care și Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu.
Filmul românesc este un produs competitiv în întreaga lume, prin diverse stiluri și curente, astfel peliculele demonstrate vor satisface gusturile spectatorilor, și-a exprimat speranța Președintele interimar al Institutului Cultural Român, Mirel Taloș.
„Filmul românesc este apreciat în lume, atât filmul patrimonial, filmul vechi, cât și filmul contemporan, filmul nou. Sunt școli de film europene care copiază stilul noului film românesc. În acest program se regăsesc atât filme vechi, de patrimoniu, cum ar fi ”Răscoala”, de Mircea Mureșan, sau filmele lui Lucian Bratu, un regizor clasic deja, dar și filme contemporane”, a spus Mirel Taloș.
Unele dintre peliculele propuse publicului din Republica Moldova, ce tratează teme noi și actuale, n-au reușit încă să fie lansate la București, dar au luat deja mai multe premii peste hotare, precum s-a întâmplat cu filmul tânărului regizor Andrei Huțuleac, a menționat criticul de film Ionuț Mareș.
„Filmul reflectă anume unele dintre schimbările astea și anume că cinematografia începe să se îndrepte spre comedii mai de public. Alte filme, de exemplu filmul lui tratează bullyng-ul pe rețelele de socializare, ce se întâmplă când un incident este pus pe rețelele de socializare și cum aceasta dă peste cap viața unei femei”, a menționat Ionuț Mareș.
Ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, și-a exprimat speranța că și cinematografia moldovenească ar putea deveni într-un viitor apropiat competitivă la nivel european, odată cu adoptarea unui cadru legislativ nou în domeniu.
Cu siguranță vor mai urma premii internaționale. Trebuie doar să punem lucrurile pe picioare. Mult timp sistemul de finanțare a cinematografiei a bătut pasul pe loc. Ceea ce trebuie să facă cadrul legal, este să stimuleze artiștii, să-i ajute să se manifeste.
În această seară spectatorii sunt așteptați la primele proiecții cinematografice din cadrul festivalului – pelicula ”Berliner„, cu participarea renumitului actor Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova, și a filmului ”Mia își ratează răzbunarea”, de Bogdan Teodor Olteanu.
Zilele Filmului Românesc sunt organizate de Asociația Cineaștilor Independenți "Alternative Cinema" din Republica Moldova și Casa de producție ”Rova Film” din România.