A început campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere

  • 25 Septembrie 12:31
A început campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță că a demarat campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere. Vaccinarea împotriva gripei este recomandată categoriilor cu risc sporit de infectare: adulți și copii cu afecțiuni cronice, femei gravide, copii instituționalizați în orfelinate și alte unități, vârstnici din aziluri.

Potrivit ANSP, imunizarea antigripală se efectuează și pentru grupurile cu risc profesional sporit de îmbolnăvire, cum ar fi: lucrătorii din instituțiile medico-sanitare publice, studenții și rezidenții USMF „N. Testemițanu”, studenții colegiilor de medicină, personalul din instituțiile de asigurare socială, centrele de plasament, orfelinate, case de copii și sanatorii, ș.a. Seroprotecția se obține, în general, în intervalul de 2 până la 3 săptămâni de la vaccinare, iar durata imunității post-vaccinare variază între 6 și 12 luni.

Campania de vaccinare antigripală a început în municipiul Chișinău și va fi extinsă în zilele următoare în alte teritorii administrative ale Republicii Moldova. Ca și în sezonul gripal precedent, este recomandată vaccinarea concomitentă împotriva gripei și a infecției COVID-19.

ANSP reiterează că beneficiile vaccinării sunt semnificative. „Este esențial ca populația să adopte și măsuri de igienă personală, precum spălatul pe mâini cu apă și săpun, utilizarea batistelor pentru strănut sau tuse și respectarea unui mod de viață sănătos, care include o alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și mișcare regulată. Aceste măsuri sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin infecții virale acute ale căilor respiratorii, în special prin gripă”,  menționează specialiștii de la ANSP. 

În luna septembrie, Republica Moldova a achiziționat un lot de 200 mii de doze de vaccin antigripal Influvac Tetra, cu doza 0,5 ml în seringă preumplută. Componența vaccinului corespunde recomandărilor OMS.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
24,24
Cer fragmentat
Umiditate:60 %
Vint:3,6 m/s
Thu
20
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău