A început campania de salubrizare de toamnă
-
04 Octombrie 2017 10:25
În municipiul Chișinău a început campania de salubrizare de toamnă, care se va desfășura până în a doua jumătate a lunii decembrie. În această perioadă, subdiviziunile municipale urmează să colecteze și să evacueze frunzișul și deșeurile vegetale. De curățenia în curțile de bloc și pe teritoriile adiacente este responsabilă Direcția municipală locativ-comunală și amenajare, conducătorii întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ și cei ai asociațiilor de locatari.
Solicitat de IPN, șeful Secției amenajare și salubrizare din cadrul Direcției, Vasile Efros, a declarat că în această perioadă începe căderea frunzelor și este nevoie de o implicare mai mare, în special în curțile blocurilor locative. „În acest sens, facem apel către conducătorii întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ și către asociațiile de locatari să asigure colectarea și evacuarea frunzelor căzute. De asemenea, aceștia sunt responsabili de menținerea curățeniei pe terenurile de joacă pentru copii, pe platformele de colectare a deșeurilor menajere”, a menționat Vasile Efros.
Direcția locativ-comunală are angajamentul să monitorizeze efectuarea lucrărilor de salubrizare a curților de bloc, inclusiv a locurilor de joacă pentru copii, a platformelor de colectarea a deșeurilor menajere, a spațiilor verzi, a terenurilor de sport, administrate de către gestionarii fondului locativ, iar în caz de necesitate, să aplice amenzi. De asemenea, Direcția urmează să mențină curățenia la stațiile de așteptare a transportului public și la platformele de colectare a deșeurilor menajere amplasate la străzi, în baza contractelor de prestări servicii de salubrizare.
Vasile Efros a declarat că este foarte important ca frunzele adunate, atunci când sunt încărcate în unitățile de transport, să nu aibă printre ele gunoi menajer – peliculă, plastic, sticlă etc. întrucât acestea urmează să fie supuse unui proces de compostare și este foarte important să fie doar deșeuri vegetale. Această tehnologie este în proces de testare. S-a renunțat la depozitarea frunzișului din cauza riscului de incendiu.
Vasile Efros a îndemnat oamenii să nu rămână indiferenți și să se implice în acțiuni de salubrizare. Gestionarilor de blocuri li se recomandă să plaseze anunțuri pentru o mai bună organizare a locatarilor, inclusiv cu asigurarea unităților de transport pentru evacuarea deșeurilor vegetale.
Potrivit unei dispoziții semnate de primarul interimar al capitalei cu privire la campania de salubrizare de toamnă, este interzisă arderea frunzișului sau a altor deșeuri vegetale acumulate de pe teritoriul municipiului Chișinău.