A început campania de recoltare a cerealelor de grupa I, o eventuală criză a pâinii nu se așteaptă

  • 03 Iulie 2018 13:55
A început campania de recoltare a cerealelor de grupa I, o eventuală criză a pâinii nu se așteaptă

În majoritatea localităților din Republica Moldova a început campania de recoltare a culturilor cerealiere de grupa I. Din cauza precipitațiilor, în 11 raioane secerișul va începe pe parcursul săptămânii curente, transmite MOLDPRES cu referire la surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

Solicitat de Agenție, Marin Grama, consultant superior în Direcția politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală a MADRM, a menționat că de la începutul campaniei s-a recoltat roada de pe 9,2 mii de ha de grâu din totalul de 300 mii de ha semănate, productivitatea medie fiind de 2,95 tone/ha. În același timp, au fost prelucrate și 13,5 mii ha de orz din suprafața totală de 66 mii de ha, productivitatea medie fiind de 2,87 tone/ha.

Potrivit specialistului, cea mai mare suprafață de grâu a fost recoltată în sudul țării și în autonomia găgăuză, dar la nord se înregistrează, deocamdată, cea mai mare productivitate – 3,2 tone/ha. Aceeași tendință se menține și la recoltarea orzului.

„Dacă facem o analiză a tuturor factorilor, obiectivi și subiectivi, precum și a primelor rezultate ale Secerișului-2018, putem estima că față de anul trecut roada va fi cu puțin mai slabă. Totuși, cifrele din anul curent nu vor fi mai mici față de media din ultimii 7-10, bunăoară. Și acesta este un lucru foarte important”, a specificat Marin Grama, la solicitarea MOLDPRES.

Totodată, reprezentantul MADRM a apreciat că o eventuală criză a pâinii nu se așteaptă.

„Vom avea grâne destule, și pentru rezerva de stat, și pentru consumatorul de rând”, a afirmat Marin Grama.  

Sursa: moldpres

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău