A fost sfințită piatra de temelie a primei biserici din Episcopia de Bălți

  • 04 Decembrie 2019 09:24
A fost sfințită piatra de temelie a primei biserici din Episcopia de Bălți

Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor și PS Antonie, Episcop de Bălți, înconjurați de un sobor de preoți, au sfințit luni, 2 decembrie 2019, piatra de temelie a noii biserici din satul satul Climăuți, raionul Dondușeni (preot paroh - Sergiu Marițoi, protopop de Dondușeni și Edineț).

Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru, în cuvântul rostit după oficierea slujbei de sfințire, a apreciat dorința părintelui Sergiu de a înălța o biserică la Climăuți, în locul celei care a ars în anul 2016, și le-a dorit creștinilor din acest sat mult ajutor de la Domnul și de la Măicuța Sa, care este ocrotitoarea acestei comunități, în această frumoasă lucrare de construire a unui locaș sfânt.

PS Antonie a mulțumit Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei pentru faptul că a acceptat să fie prezent la Climăuți, menționând că era justificat ca Mitropolitul Basarabiei să vină în eparhia pe care a păstorit-o o perioadă de timp pe când era episcop la Bălți și să sfințească piatra de temelie a primei biserici de la numirea, în 2018, a unui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române la Bălți. PS Antonie le-a dorit, la rândul său, părintelui paroh și creștinilor din Climăuți, ajutor de la Dumnezeu în lucrarea binecuvântată de zidire a unui locaș sfânt, făcând și o mică donație.

Părintele Sergiu a mulțumit ierarhilor, preoților prezenți la sfințire și creștinilor care sunt aproape de sfinția sa în această lucrare sfântă.

Ierarhii Mitropoliei Basarabiei și soborul de preoți au mers, apoi, la locul unde vrednicul de pomenire Episcop Dorimedont a murit intr-un teribil accident în anul 2006 și au rostit o rugăciune pentru sufletul adormitului în Domnul episcop.

Istoric: Comunitatea din Climăuți la sfârșitul lunii noiembrie 2016 a trecut printr-un moment de grea încercare. În ziua de 29 noiembrie, în urma unui incendiu devastator, biserica veche din lemn, datată din anul 1834, a ars în proporție de 80 la sută. Părintele paroh cu arsuri grave a fost internat în spital. Climăuțenii până la externarea părintelui au pus mână de la mână și în scut timp au amenajat un paraclis, unde în data de 25 decembrie 2016 părintele Sergiu a oficiat prima Sfântă Liturghie.

Climăuțenii, oameni harnici și cu multă credință în Dumnezeu, doresc să înalțe alt sfânt locaș. În această sfântă lucrare au nevoie și de ajutorul nostru al tuturor. Pentru cei cu inimă darnică, ce doresc să întindă o mână de ajutor comunității din Climăuți, au fost prezentate conturile bancare, care pot fi găsite pe pagina web a parohiei: http://www.parohiaclimauti.com/index.php/donatii.

Comuna Climăuți este o vatră veche românească, cu harnici gospodari, atestată documentar în 1490. Ultimii opt ani la Climăuți păstorește PC părinte Sergiu Marițoi, care este și protopop de Dondușeni și Edineț.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău