A fost semnat un acord de colaborare dintre Parchetul European și Procuratura Generală a Rep. Moldova

  • 13 Iulie 2022 13:01
A fost semnat un acord de colaborare dintre Parchetul European și Procuratura Generală a Rep. Moldova

Un acord de colaborare dintre Parchetul European și Procuratura Generală a Rep. Moldova a fost semnat astăzi, 13 iulie, la Chișinău. Evenimentul a avut loc în cadrul întrevederii dintre șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, și procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Potrivit unui comunicat al PG, Laura Codruța Kövesi și Dumitru Robu au vorbit despre „evoluțiile înregistrate în procesul de investigare a cazurilor de corupție, inclusiv cele de corupție la nivel înalt și perspectivele de colaborare a Procuraturii Generale a Republicii Moldova cu Parchetul European, prin realizarea schimbului de informații și experiență, dar și cooperare operațională la investigarea cazurilor ce țin de competența instituțiilor”.
 
Procurorul general interimar, Dumitru Robu a menționat că prioritățile Procuraturii constituie priorități investigarea dosarelor de corupție, a celor de delapidare a patrimoniului statului, dar și urmărirea bunurilor infracționale. Totodată, procurorii din Republica Moldova sunt disponibili în continuare pentru interacțiune la efectuarea investigațiilor în comun cu omologii de peste hotare.
 
La rândul său, procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi a comunicat că Parchetul european, în limitele competenței va sprijini activitatea Procuraturii Republicii Moldova.
 
De asemenea, Dumitru Robu și Laura Codruța Kövesi au semnat acordul de lucru privind cooperarea dintre Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European.
 
Astfel, a fost stabilită „o cooperare strânsă în vederea protejării prin mijloace de investigare și urmărire penală a intereselor financiare ale Uniunii Europene și ale Republicii Moldova”, potrivit comunicatului PG.  
 
Scopul acordului de lucru este de a facilita cooperarea judiciară în materie penală și schimbul de informații între părți.

Principalele domenii reglementate de Acordul interinstituțional încheiat între Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European se referă la cooperare în materie de obținere a probelor sau obținerea extrădării persoanelor căutate, indisponibilizarea bunurilor infracționale, prin aplicarea sechestrelor sau prin emiterea ordinului de înghețare, constituirea echipelor comune de anchetă. 

„La fel, s-a convenit între părți, că Parchetul European, la cererea Procuraturii Generale din Republica Moldova,  poate sprijini în exercitarea funcțiilor sale, prin schimbul de bune practici în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor financiare și a corupției”, se mai precizează în comunicat. 

Menționăm că Laura Codruța Kövesi a avut, în cadrul vizitei efectuate la Chișinău, întrevederi cu președinta Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău