A fost semnat contractul privind modernizarea stației electrice Chișinău de 330 kV

  • 18 Ianuarie 2022 18:01
A fost semnat contractul privind modernizarea stației electrice Chișinău de 330 kV

Stația electrică Chișinău va fi modernizată. Un contract, în acest sens, a fost semnat astăzi, între Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) și asociația de companii Siemens Energy SRL – Electromontaj S.A. – Energotech S.A., desemnată câștigătoare a licitației internaționale, anunță Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

La licitația organizată, au participat și alte 8 companii din diverse țări, cum ar fi România, Ucraina, Azerbaidjan, India, Kazahstan și China.

Conform contractului, asociația de companii va fi responsabilă de proiectarea, furnizarea și instalarea echipamentelor necesare pentru modernizarea stației electrice. Valoarea contractului este de 11,883,842.98 euro, perioadă de implementare fiind 32 de luni din data intrării în vigoare a contractului.

Proiectul susține programul general, stabilit de Guvernul Republicii Moldova, pentru interconectarea asincronă a sistemului electroenergetic al țării la piața europeană unică de energie electrică, prin intermediul Rețelei Europene a Operatorilor Sistemelor de Transport de Energie Electrică, sporind astfel, securitatea aprovizionării cu energie electrică și creând oportunități pentru dezvoltarea unei piețe energetice competitive atât la nivel național, cât și regional. 

Grație modernizării stației electrice de 330 kV Chișinău și odată cu construcția unei noi linii aeriene de transport de energie electrică internă, consumatorii vor beneficia de un acces fiabil la energie electrică la tarife competitive, ce va permite îmbunătățirea productivității și competitivității pe piață, crearea unor noi locuri de muncă și o creștere economică.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale este autoritatea responsabilă de implementarea Proiectului în corespundere cu Acordurile de Finanțare semnate cu Banca Mondială, intrate în vigoare la data de 24 martie 2020.

Lucrările de modernizare a stației electrice Chișinău de 330 kV, împreună cu lucrările de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV de transport al energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău, sunt realizate în cadrul Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic (PDSE), finanțat de către Banca Mondială.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău