A fost semnat contractul prin care SUA acordă un grant de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în România

  • 28 Octombrie 2022 10:00
A fost semnat contractul prin care SUA acordă un grant de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în România

Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) și compania RoPower Nuclear SA au semnat joi contractul prin care partea americană acordă un grant de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici, au anunțat ministrul energiei Virgil Popescu și compania Nuclearelectrica, transmite caleaeuropeana.ro.

Grantul va fi folosit pentru studiul preliminar de inginerie și proiectare (FEED) pentru a avansa dezvoltarea primei centrale nucleare SMR din România.

RoPower Nuclear SA este compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici înființată septembrie 2022 de Nuclearelectrica.

Studiul preliminar va include elemente cheie de dezvoltare a proiectului, precum un plan de configurare a amplasamentului, o estimare bugetară și un plan de execuție a analizei de impact asupra mediului.

Se estimează că prima centrală bazată pe proiectul SMR al NuScale va intra în funcțiune în Statele Unite până la sfârșitul deceniului. Studiul FEED finanțat de USTDA va facilita implementarea acestui proiect în România, concentrându-se pe adaptarea sa la cerințele specifice ale amplasamentului pe amplasamentul preferat de la Doicești, locația unei foste centrale pe cărbune, informează și compania Nuclearelectrica într-un comunicat.

Studiul FEED continuă studiul USTDA finalizat în mai 2022 în valoare de 1,2 milioane de dolari, care a identificat amplasamente adecvate, opțiuni tehnologice și o foaie de parcurs pentru acordarea de licențe pentru proiectul SMR. Amplasamentul fostei centrale termice de la Doicești, județul Dâmbovița, România, a fost selectat ca amplasament candidat pentru studii și dezvoltări aprofundate suplimentare.

Studiul FEED constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analize tehnice ale amplasamentului, precum și activități de licențiere și autorizare care se vor desfășura pe amplasamentul fostei centrale de la Doicești, în conformitate cu toate standardele internaționale și naționale.

Potrivit lui Popescu, semnarea acestui contract reprezintă “o nouă dovadă că România și SUA au un parteneriat strategic solid pentru întărirea securității și independeței energetice”.

La eveniment au participat Enoh T. Ebong – director USTDA, Dr. Kathryn – Assistant Secretary at Office of Nuclear Energy, John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale Power, Cosmin Ghiță – CEO SNN.

Decizia acordării grantului de 14 milioane de dolari a fost anunțată de președintele SUA Joe Biden la summitul G7 din Germania din acest an și reafirmată la Adunarea Generală a ONU de la New York. Acordarea acestui grant a fost inclusă în Parteneriatul pentru infrastructura globală și investiții (PGII) pe care liderii G7 l-au lansat în vara lui 2022 și prin care vor mobiliza 600 de miliarde de dolari pentru a furniza o infrastructură durabilă și de calitate și să consolideze și să diversifice lanțurile de aprovizionare.

România va deveni astfel prima țară din lume în care va fi implementată tehnologia americană a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni după ce președintele Klaus Iohannis și emisarul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry, au anunțat la summitul liderilor mondiali de la COP26 de la Glasgow din noiembrie 2021 planurile de a construi în România, în parteneriat cu compania americană NuScale Power, o centrală cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR), “prima de acest fel”, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte importantă a Europei.

În același cadru, companiile Nuclearelectrica și NuScale Power au semnat acordul prin care SUA vor construi în România primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni.

Dar componenta energetică a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA precedă colaborarea privind reactoarele modulare de mici dimensiuni.

România și SUA au parafat la 9 octombrie 2020, la Washington, un acord interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce privește domenii de importanță pentru România, cum ar fi proiectul Unităților 3 și 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unității 1, precum și cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Separat de acordul parafat, România a identificat interesul SUA și pentru o componentă de finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic printr-un Memorandum de Înțelegere cu Exim US. Acordul menționat a fost semnat, în luna decembrie 2020, la București.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău