A fost semnat Acordul prin care Germania oferă 40 de milioane de euro R. Moldova, pentru compensații la energie

  • 18 Noiembrie 2022 11:40
A fost semnat Acordul prin care Germania oferă 40 de milioane de euro R. Moldova, pentru compensații la energie

Rep. Moldova va primi un ajutor financiar nerambursabil în mărime de 40 de milioane de euro din partea Germaniei, iar banii vor fi utilizați la plata compensațiilor la gaze, căldură și electricitate prin intermediul programului guvernamental. Ceremonia de semnare a Acordului de finanțare privind promovarea securității energetice a grupurilor vulnerabile din Rep. Moldova a fost semnat astăzi la Guvern, transmite Radio Chișinău.

Mijloacele financiare oferite de Germania vor sprijini Rep. Moldova în implementarea programului guvernamental „Ajutor la contor”. În cadrul acestui program, populația va beneficia de compensații în factura la resursele energetice în perioada sezonului rece din noiembrie până în martie anul viitor, din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. 

Ministrul muncii și protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat în cadrul ceremoniei de semnare a acordului de finanțare că, în timpul crizelor se văd punctele slabe ale țării, iar Germană întotdeauna a sprijinit Republica Moldova.

Astăzi statul german își reconfirmă suportul pentru cetățenii țării noastre, prin această contribuție financiară nerambursabilă. Acești bani trebuie executați în acest an. Astăzi a fost semnat  acordul și sperăm ca transferul banilor să fie foarte rapid, de acest lucru se ocupă ministerul finanțelor. Într-adevăr, acest acord ne va ajuta să finanțăm în mare măsură compensațiile pentru luna noiembrie”, a declarat Marcel Spatari.

Scopul semnării acordului prin care Germania va dona Republicii Moldova 40 de milioane de euro este de a atenua impactul prețurilor crescute la energia electrică. Germania apreciază măsurile care au fost luate de Guvernul Rep. Moldova pentru a ajuta populația vulnerabilă să facă față acestei poveri financiare, a declarat Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Margret Maria Uebber.       

„Cu acest acord noi vom putea ajuta Rep. Moldova să depășească efectul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Germania este gata să ajute prietenii și partenerii din Rep. Moldova în această perioadă dificilă, fiindcă pentru asta există prieteni. Suntem siguri că acordul pe care îl încheiem va aduce beneficii directe populației vulnerabile din Rep. Moldova, pentru a face față situației economice dificile. Vreau să vă asigur că Germania va continua să sprijine partenerii din Moldova”, a declarat Margret Maria Uebber.

Fondurile din cadrul cooperării germane pentru dezvoltare au fost anunțate de către Guvernul Federal German la cea de-a doua conferință de sprijin pentru Moldova care a avut loc în iulie  la București. A III-a Conferință ministerială în cadrul Platformei de sprijin pentru Rep. Moldova va avea loc pe 21 noiembrie, la Paris. Scopul acestei inițiative lansate de Germania, Franța și România, este de a mobiliza și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Moldova. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău